Sötpotatismousse

Ni är många som efterfrågar lite hälsosammare fikaalternativ att variera era fikastunder med. En personlig favorit är min drömgoda och härligt luftiga chokladmousse gjord på sötpotatis. Du läste rätt! Men oroa dig inte, moussen smakar inte ett dugg sötpotatis. Sötpotatisen bidrar bara till den hörliga konsistense. Smaken, den står kakaon för.

Den här chokladmoussen är vegansk, glutenfri och fri från vitt socker. Ni bara måste prova! Den smakar verkligen ljuvligt och gick till och med hem hos min kräsna 5 åring som annars aldrig hade ätit sötpotatis haha!

Receptet ger 6 generösa portioner.

Ingredienser (vegansk chokladmousse med sötpotatis):

3 små sötpotatisar à ca 300 g

1 dl tahini (sesampasta)

2 dl kakao

6 msk agavesirap eller dadelsirap

2 dl växtbaserad vispgrädde (viktigt att den går att vispa)

färska hallon och 3 dl växtbaserad vispgrädde att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  2. Dela sötpotatisarna på längden och lägg dem med den skurna sidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Baka sötpotatishalvorna i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.
  4. Gröp ur innehåller i sötpotatisarna och mixa ihop till en slät smet med tahini, kakao och sirap.
  5. I en annan skål vispar du grädden till mjuka toppar. Ha i den chokladiga sötpotatissmeten och vispa till en jämn och fluffig smet.
  6. Fördela moussen i portionsglas och låt stelna i kylskåpet i minst 1h innan du toppar med vispgrädde och hallon och serverar!
Läs om vår kommentarspolicy