Dulce de leche prinsesstårta

Som jag har längtat efter att stå i köket och baka! För första gången på väldigt länge så har jag inte bakat något på över en vecka. Det hela började med halsfluss, mötesdagar och sedan två dagars signering av min bok på ett lager på andra sidan stan. Men vet ni vad det bästa är med att ta en paus från bakandet? Jag fick en massa nya receptidéer som jag har längtat efter att införliva. Först ut är den här dulce de leche prinsesstårtan!

Det här är verkligen en prinsesstårta deluxe! Saftiga bottnar varvade med vaniljkräm och dulce de leche. Spacklad med vispgrädde, täckt i marsipan och dekorerad med både choklad och massor av färska hallon. Festligare prinsesstårta än såhär får man leta efter. Alltså den blev så himla god, ni bara måste prova!

Den är lättare att göra än vad man kan tro. Ni kommer bli förvånade över hur få moment en sån här tårta faktiskt kräver. Receptet bakade jag i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Tårtbotten: Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 4 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 2 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker till glaset med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.

Ingredienser (vaniljkräm):

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk

3 stora äggulor

2 msk maizena

1,5 msk strösocker

0,5 tsk äkta vaniljpulver

Ingredienser (fyllning & spackling):

1 burk dulce de leche à 397 g

5 dl kylskåpskall vispgrädde

1 nypa bakpulver

Ingredienser (dekoration):

500 g marsipan i valfri färg

maizena till utkavling

150 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

1 dl vispgrädde

250 g färska hallon

Gör såhär:

  1. Rör samman alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull.
  2. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en kall skål.
  4. Låt krämen svalna helt och hållet i kylskåpet innan du fyller din tårta med den.
  5. Dela din tårtbotten i tre delar och fyll med vaniljkräm i första lagret och dulce de leche i andra. Låt tårtan stå i kylskåpet medan du vispar grädden.
  6. Vispa upp grädden tillsammans med 1 nypa bakpulver. Spackla din tårta med vispgrädden. Ställ tillbaka i kylskåpet medan du förbereder marsipanen.
  7. Täck händer och arbetsyta i marsipan. Knåda marsipanen och kavla ut den tunt. Täck din tårta med marsipanen och ställ tillbaka den i kylskåpet för att bli ordentligt kall medan du förbereder dekorationen.
  8. Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  9. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka. Ta bort kastrullen från värmen, häll den över chokladen och rör om tills du får en fin och blank chokladsmet.
  10. Låt chokladsmeten svalna helt och hållet, men fortfarande ha en rinnig konsistens när du dekorerar din tårta med den. Dekorera din tårta med hallonen innan chokladen hinner stelna.
  11. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy