Saftig chokladtårta

Inlägget är i annonssamarbete med Ankarsrum

Det blir alltid extra mycket bakning hemma hos mig under loven och det här påsklovet har det blivit många tårtor. Häromdagen hittade jag superfina chokladägg i pastelliga färger som jag bara var tvungen att dekorera något bakverk med och först på tur blev den här saftiga chokladtårtan. Saftiga chokladbottnar varvade med chokladfrosting och toppad med massa chokladägg.

Både bottnarna och frostingen gjorde jag i min Ankarsrum assistens. Så smidigt att ha båda händerna fria och dessutom en dubbelvisp som gör det enkelt att göra en frosting som denna när jag vill ha små små bitar av choklad i själva frostingen.

Receptet bakade jag i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger en tårta på 6-8 bitar. En steg för steg-video där jag visar hur jag bakar den här tårtan finns på min instagram @mykitchenstories.se

Ingredienser (saftiga chokladbottnar):

75 g smör

2 tsk vaniljsocker

1 dl vatten

1,5 dl mjölk

1 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk bakpulver

2,5 dl strösocker

Ingredienser (chokladfrosting med chokladbitar):

200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

600 g kylskåpskall färskost

2 dl kylskåpskall vispgrädde

2 dl florsocker

chokladägg att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i två delar.
  9. Grovhacka den mörka chokladen och smält över ett vattenbad i en värmetålig skål. Ställ åt sidan och låt svalna.
  10. Vispa samman färskost och vispgrädde i en bunke till en krämig smet.
  11. Tillsätt den smälta chokladen samtidigt som du fortsätter att vispa.
  12. Ha till sist i florsocker och vänd försiktigt ihop till en krämig frosting.
  13. Fyll och spackla frostingen på tårtan och dekorera med chokladägg. Servera direkt eller förvara den i kylskåpet!
Läs om vår kommentarspolicy