No bake blåbärscheesecake

Det är så gott med blåbär! Jag har i det både i gröten på morgonen och som smaksättning och dekoration i bakverk. Färgen är magisk och smaken likaså. Idag vill jag tipsa er om att baka den här blåbärscheesecaken som bakas utan ugn.

Receptet bakas i en rund springform med diameter 23 cm, vilket ger 10-12 bitar.

Ingredienser:

15 digestivekex

100 g smör

225 g frysta blåbär

saft från 1 citron

1 tsk agar agar pulver eller 2 tsk gelatinpulver

1,5 dl strösocker

600 g färskost

2 dl vispgrädde

färska blåbär att dekorera med

Gör såhär:

  1. Fodra din sprinform med bakplåtspapper.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
  3. Smält smöret på medelvärme i en kastrull och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på formen med hjälp av baksidan av en matsked. Se till att packa riktigt tätt. Låt formen stå i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  5. Koka upp blåbär med citronsaft till ett mos.
  6. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får en slät puré. Koka upp purén tillsammans med agar agar pulver och strösocker i 3-4 minuter. Häll upp blåbärspurén i en skål och låt svalna tills den tjocknat i rumstemperatur.
  7. Vispa ihop färskost och ovispad grädde krämigt med elvisp. Tillsätt den avsvalnade blåbärspurén och vispa lite till.
  8. Bre ut fyllningen över botten och låt cheesecaken stelna i kylskåpet i minst 2 timmar innan servering.
  9. Dekorera med färska blåbär.
Läs om vår kommentarspolicy