Chocolate chip cookies med saltlakrits

Att jag älskar lakrits är ingen hemlighet. Jag har bakat massor med olika recept med lakrits och särskilt saltlakrits. Sältan i saltlakrits gifter sig så himla bra med sötman i många bakverk. Idag fick saltlakritsen ta plats i chocolate chip cookies. Tycker du om saltlakrits men inte testat det i kombination med choklad än så tycker jag att du ska göra det asap! Det är SÅ himla gott!

Segmjuka chocolate chip cookies, fullproppade med både choklad och saltlakrits. Det vattnas i munnen bara jag tänker på dem.

Receptet ger ca 16 stycken stora saltlakritscookies.

Ingredienser:

1 påse turkisk peppar à 150 g

200 g rumsvarmt smör (mjölkfritt margarin för mjölkfritt/veganskt)

0,5 dl strösocker

1,75 dl brunt farinsocker strö

1 ägg (eller 2 msk vatten för äggfritt)

4,25 dl vetemjöl (lailas mjölmix för glutenfritt)

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

2 tsk maizena

200 g chokladknappar av valfri kakaohalt (vegansk choklad för mjölkfritt/veganskt)

Gör såhär:

  1. Mortla turkisk peppar i grova bitar.
  2. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  4. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  5. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen och turkisk peppar. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och turkisk peppar och arbetar snabbt ihop tills chokladen till en kladdig deg.
  6. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket margarin. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  7. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  8. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 25 g brukar vara lagom. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
  9. Det finns en del saker att tänka på vid gräddning också. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora kakan med en seg mitten. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  10. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt!
Läs om vår kommentarspolicy