Chokladdessert i glas med hallon, citron & maräng

Inlägget innehåller reklam för min bakbok “Baka utan ugn

Ni är många som efterfrågat tips på påskdessert i glas. Själv firar jag inte påsk men en god dessert i glas är alltid bra att ha i bakfickan oavsett om det är påsk eller inte. Ellerhur? Den här desserten är helt underbar med fluffig chokladmousse, luftig hallonmousse, fräsch lemon curd och alldeles ljuvliga maräng på toppen.

Jag har aldrig tänkt på att just mörk choklad och citron passar så bra ihop. Men den här desserten visar verkligen vilket fantastiskt vinnande koncept det är med just citron och mörk choklad. Detta blir definitivt inte sista gången ni ser mig baka med den här smakkombinationen.

Desserter i glas är ett så himla bra påhitt. Det blir vackert, det blir gott, ingen ugn krävs och man kan göra precis så många portioner man behöver.

Tycker du om den här typen av recept, där man inte behöver ta omvägen via ugnen och ändå få förbluffande gott resultat så kommer du att ÄLSKA min bakbok “Baka utan ugn”. Den är nämligen proppfylld med hela 60 nya recept med allt från tårtor, bakelser, pajer, cheesecakes, småkakor och mycket mer som bakas utan ugn. Boken kommer ut 30/4 men du kan redan nu förhandsbeställa den till rabatterat pris HÄR.

Receptet ger 6 stora eller 12 små portioner.

Ingredienser (chokladmousse):

200 g mörk choklad, minst 55 %

4 äggulor

4 dl vispgrädde

Ingredienser (hallonmousse):

225 g frysta hallon

1 dl vatten

saft från 1 citron

0,75 tsk agar agar pulver eller 1,5 tsk gelatinpulver

3 dl vispgrädde

1,5 dl florsocker

Recept på lemon curd hittar du HÄR!

Ingredienser (maräng):

2 äggvitor

2 dl strösocker

Gör såhär:

  1. Grovhacka chokladen till moussen, lägg den i en skål och smält den över ett vattenbad. Ta bort skålen från värmen och blanda ner en äggula i taget under kraftig omrörning för hand.
  2. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke och blanda ner 1/3 av grädden i chokladblandningen. Vispa sedan ner chokladblandningen i resten av vispgrädden. Fördela moussen i glasen och låt sedan glasen stå i kylskåpet i medan du gör hallonmoussen.
  3. Koka upp frysta hallon, vatten och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt.2. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar. Låt koka under omrörning i 3-5 minuter.
  4. Häll över i en kall skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré.
  5. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner hallonmoset.
  6. Tillsätt hallonmoset och vispa tills det fördelat sig jämnt i grädden med elvisp.
  7. Ha till sist i florsocker och vänd försiktigt in det i hallonmoussen.
  8. Fördela hallonmoussen i glasen över chokladmoussen. Toppa med lemon curd och ställ tillbaka glasen i kylskåpet medan du gör marängen. Vill du förbereda den här desserten några dagar innan servering så kan du göra till detta steg. Marängen toppar du med först när du ska servera.
  9. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  10. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  12. Spritsa marängen på lemon curd-lagret och bränn av den. Servera direkt!
Läs om vår kommentarspolicy