Morotscheesecake

Alltså det här vädret som vi har fått i Stockholm! Jag blir lycklig i hela kroppen, får så mycket energi och vill göra varenda bakverk till ett enda stort blomsterarrangemang haha. Hur fin blev inte min morotscheesecake? Det ser ut som en liten blomsterkrans på toppen. Dekorationen är gjord på mixade oreokex, mynta och färska blåbär. Men hörrni, själva cheesecaken. Låt oss prata om den…

Saftig morotskaka botten toppad med härligt len och fräsch no bake cheesecake. Det här är den ultimata varianten på morotskaka för alla oss som älskar frostingen på morotskaka. Jag vill ju helst att det ska vara hälften kaka/häften frosting när jag bakar morotskaka och då förstår ni varför jag tycker om den här kombinationen av morotskaka och cheesecake.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.

Ingredienser:

1,5 dl socker

2 stora ägg

3 stora finrivna morötter

0,75 dl brunt farinsocker

2,25 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1,5 tsk kanel (andra tips på kryddor att ha i är ingefära och kardemumma)

1 nypa salt

2 tsk vaniljsocker

2 dl matolja

600 g färskost

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl florsocker

rivet skal från 1 lime

färska blåbär, färsk mynta och 6-8 fint mixade oreokex att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt.
  3. I en separat skål: blanda rivna morötter och farinsocker. Tillsätt det till ägget och sockret och blanda försiktigt med slickepott.
  4. I en annan skål blandar du vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och vaniljsocker. Sikta ner det i ägg blandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
  5. Ha till sist i oljan och rör försiktigt till en jämn smet.
  6. Fodra din springform med bakplåtspapper.
  7. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  8. Låt kakan svalna helt innan du har på cheesecakelagret.
  9. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med elvisp, tar ca 5 min.
  10. Tillsätt rivet limeskal och florsocker. Vänd försiktigt samman till en kämn smet.
  11. Bre ut cheesecakefyllningen över morotskakan i springformen och ställ den i kylskåpet för att stelna i minst 1 timme innan du lossar den från formen, dekorerar och serverar.

TIPS!

Den här cheesecaken funkar utmärkt att frysa in utan dekoration flera veckor i förväg.


Läs om vår kommentarspolicy