Havrecookies med choklad

Häromveckan bakade jag havrekakor med mina hemkunskapselever och innan dess hade jag aldrig bakat havrekakor. Hur sjukt? Att jag typ bakar allt mellan himmel och jord, i olika kombinationer och hybrider och så har den här lilla kakan bara fallit mellan stolarna. Originalet är ju utan choklad men eftersom jag älskar choklad så har jag helt enkelt tagit fram ett recept på spröda havrecookies. Ser ut som chocolate chip cookies fast med en lite sprödare konsistens och massa god havre i!

Den här kakan är helt fantastiskt god. Ni vet, en sådär självklart god småkaka som man egentligen alltid borde ha redo i en lufttät burk i skafferiet.

Jag gjorde 20 stora kakor men vill du ha fler, i mindre format så funkar det bra det med. Tänk bara på att ju mindre dina kakor är, desto kortare tid behöver de i ugnen.

Ingredienser:

300 g smör (mjölkfritt margarin för mjölkfritt/veganskt)

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

6 dl havregryn (rent havre/glutenfria havregryn för glutenfritt)

3 dl vetemjöl ( samma mängd leilas glutenfria mjölmix eller 3,5 dl finax glutenfri mjölmix för glutenfritt)

1 tsk hjorthornsalt

200 g mjölkchoklad (grovhackad eller chokladknappar) (vegansk choklad för mjölkfritt/veganskt)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Rör samman smör, strösocker och vaniljsocker krämigt i en bunke.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom chokladen och arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  4. Tillsätt choklad och arbeta ihop ytterligare bara precis tills chokladen fördelat sig jämnt i degen.
  5. Dela degen i 30 bitar och rulla till bollar eller skopa upp med en glasskopa. Ha ordentligt med mellanrum mellan bollarna då de flyter ut i ugnen.
  6. Tryck till varje boll lite lätt med en gaffel.
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg på kanterna. De ska dock fortfarande vara mjuka i mitten när de precis kommit ut ur ugnen.
  8. Låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du serverar eller förvarar i burk.
Läs om vår kommentarspolicy