Hallonmarängtårta i långpanna

Inlägget är i annonssamarbete med Kökets favoriter

Bakverk i långpanna måste vara bland de mest briljanta idéer vi har. Det är så smidigt att baka till många gäster när man bara kan baka allt i samma långpanna. Därför är dagens tårta just av det slaget. En härligt sötsyrlig och fräsch hallonmarängtårta i långpanna utan grädde! Fluffiga rulltårtsbottnar (ja, som inte rullas ihop då), syrlig hallonkompott, krämig vaniljkräm och fluffig maräng som bränns av med brännare.

Ni frågar mig ofta om just det här med brännare och vilken jag använder och denna brännare från Flameboy är riktigt bra och funkar perfekt för att bränna av maräng på tårtor, pajer och andra bakverk.

Receptet bakas i långpanna med måtten 30×40 cm, vilket ger 30-35 generösa bitar.

Ingredienser (hallonkompott):

250 g frysta hallon

0,75 dl strösocker

saft från 1 citron

2 krm agar agar pulver (kan uteslutas)

0,5 dl vatten

Ingredienser (vaniljkräm):

2,5 dl mjölk

1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

3 st äggulor från STORA ägg (spara äggvitorna att toppa tårtan med)

0,75 dl maizena

50 g mjukt smör

Ingredienser (bottnar):

6 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 dl maizena eller potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Ingredienser (maräng):

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

färska hallon och färsk mynta att garnera tårtan med

Gör såhär:

  1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  2. Häll över hallonkompotten i en lufttät burk eller skål som du plastar över och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
  3. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  4. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  5. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning.
  6. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  7. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  8. Häll upp vaniljkrämen i en lufttät burk eller skål som du plastar över och låt svalna i kylskåpet.
  9. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck dina långpannor med bakplåtspapper.
  10. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  11. Tillsätt resten av ingredienserna till dina bottnar och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  12. Häll upp smeten i två långpannor och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter, en i taget, eller tills att den fått en gyllenbrun färg. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du monterar tårtan.
  13. Bre ut hallonkompott på första botten. Lägg på andra botten och bre ut vaniljkräm. Ställ tårtan i kylskåpet för att sätta sig medan du förbereder marängen.
  14. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
    Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet.
  15. Spritsa eller bre ut marängen på tårtan. Bränn av marängen med din brännare och dekorera sedan med färska hallon och mynta.
Läs om vår kommentarspolicy