Banancupcakes med kolagömma och chokladfluff

Banan ger inte bara mjuka kakor en extra fluffig konsistens det ger dessutom en riktigt god naturlig sötma till bakverk som det är svårt att få nog av. Jag älskar kombinationen banan, kola och choklad och idag fick dessa smaker ta plats i ljuvliga cupcakes!

Jag vet inte varför jag inte bakar cupcakes så ofta längre. Det är ju så gott och så praktiskt. Typ som en tårta i portionsformat. När jag började blogga för 4 år sedan så var jag besatt av cupcakes och ville nästan uteslutande bara baka det. Men då och då får jag ett ryck och bakar loss på olika cupcakes. Så nostalgiskt!

Receptet bakas i en muffinsplåt med plats för 12 stycken muffins. Du kan göra det här receptet i en minimuffinsform men då behöver du grädda muffinsarna hälften så lång tid som det står i receptet.

Ingredienser:

200 g choklad 50% kakaohalt

1,5 dl vispgrädde

2 mogna bananer

200 g mjukt, rumstempererat smör

2 dl strösocker

2 ägg

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl filmjölk

150 g mörka chokladknappar eller grovhackad mörk choklad av valfri kakaohalt

1 burk dulce de leche à 397 g att fylla muffinsen med

guldflingor att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fördela muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en kastrull tillsammans med vispgrädden. Smält samman till en jämn smet på mycket låg värme under konstant omrörning. Häll över chokladsmeten i en rymlig bunke av metall eller glas och ställ i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 2 h.
  3. Dela bananen i bitar och lägg den i en matberedare tillsammans med smör och strösocker. Har du ingen matberedare så kan du lägga ingredienserna i en bunke och mixa med stavmixer. Mixa till en slät smet.
  4. Tillsätt ägg, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och filmjölk. Mixa till en jämn smet.
  5. Ha till sist i chokladbitarna och rör försiktigt om med en slickepott bara precis tills chokladbitarna fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Fördela smeten jämnt i muffinsformarna och grädda dem i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de är helt genomgräddade (testa med en sticka/tandpetare).
  7. Låt muffinsarna svalna helt och hållet innan du gröper ur ett hål i mitten och fyller med dulce de leche.
  8. Vispa upp den avsvalnade chokladsmeten till ett luftigt fluff på medelhastighet med elvisp och spritsa den på dina cupcakes. Dekorera med guldflingor eller varför inte färska bär?
Läs om vår kommentarspolicy