Citronprinsess

Att jag älskar prinsesstårta är ingen hemlighet och jag funderar hela tiden på olika sätt man kan göra den på. I dagarna blev jag sugen på att göra en liten syrligare variant och det ledde till den här citronprinsesstårtan. Alltså, en prinsesstårta med lemon curd istället för vaniljkräm.

Gillar du bakvekr med citron så kommer du att älska den här prinsesstårtan med citronfyllning. Citron, hallon, grädde i fluffiga bottnar. En riktigt drömmig prinsesstårta helt enkelt!

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Tårtbotten:

Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 4 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 2 tsk bakpulver till glaset med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.

Fyllning:

1-2 dl hallonsylt

1-2 dl lemon curd

3 dl kylskåpskall vispgrädde att spackla med

1 nypa bakpulver till grädden

500 g marsipan (gärna gul)

maizena till utkavling

florsocker och marsipanros att dekorera med

Gör såhär:

  1. Vispa upp grädden tillsammans med bakpulvret. Spackla din tårta med grädden och låt den stå i kylskåpet medan du kavlar ut marsipanen.
  2. Kavla ut marsipanen på en yta med maizena och täck din tårta med marsipanen.
  3. Dekorera med en marsipanros (se nedan för steg för steg) och florsocker. Servera direkt eller förvara den i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy