Mums mums

Inlägget är i annonssamarbete med Kökets box och Atair

Jag har gått och snöat in mig totalt på mums mums eller skumtoppar som det också kallas. Det är en riktigt klassisk goding som består av en botten på smörgåsrån, härligt fluffigt vaniljskum och hela kalaset doppas i mjölkchoklad. Mums mums är sådär självklart gott men som den säljs i butik så innehåller den gelatin. Det är dock superenkelt att baka mums mums själv och då också utan gelatin. I det här receptet använder jag pektin från Atair som är ett vegetabiliskt alternativ till gelatin som utvinns ur citron, apelsin och lime.

Pektin används på samma sätt som gelatin och det är den hemliga ingrediensen i det här receptet som gör skumtoppsfyllningen sådär förförande fluffig. Ni bara måste prova!

Pektin från Atair finns i den senaste boxen från Kökets box som har mitt älsklingstema, nämligen BAKA! Perfekt för alla oss bakentusiaster som är sugna på att gotta ner oss i massa produkter inom bakning och kök. Anger du koden MKSBAKA50 i kassan när du startar en ny prenumeration hos Kökets box så får du hela 50 % rabatt på första boxen, dvs endast 64,50kr! Hur bra? Du kan börja prenumerera på boxen HÄR.

Receptet ger 10 stycken mums mums och på min instagram @mykitchenstories.se hittar ni en steg för steg video där jag visar hur enkelt det är att baka dessa barnsligt goda skumtoppar!

Ingredienser:

10 stycken smörgåsrån

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk pektin

1 krm citronsyra

1 msk strösocker

5 tsk ljummet vatten

200 g mjölkchoklad

strössel att garnera med

Gör såhär:

  1. Stansa ut rundlar av smörgåsrånen med hjälp av en rund kakform eller öppningen på ett glas.
  2. I en bunke vispar du upp äggvitorna till fasta toppar. Tillsätt strösocker och vaniljsocker, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en blank smet. Ställ åt sidan.
  3. Blanda ihop pektin, citronsyra och strösocker i en liten skål som tål värme. Tillsätt vattnet, lite i taget, samtidigt som du rör om hela tiden. Värm i mikrovågsugnen på högsta effekt i 25 sekunder. Rör om och låt svalna. Den ska ha svalnat och tjocknat lite grann men inte stelnat helt.
  4. Vispa ner pektinet i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvispen på högsta hastighet. Vispa i ca 5 minuter så att du är säker på att pestinblandningen fördelat sig jämnt i smeten. Skulle du få klumpar i smeten kan du sila smeten genom en finmaskig sil.
  5. Spritsa ut mumsmums-fyllningen på dina smörgåsrån och ställ dem på en plåt eller bricka som får plats i frysen, täckt med bakplåtspapper.
  6. Låt mums mumsen stå i frysen i minst 1 timme.
  7. Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad. Låt svalna.
  8. Doppa varje skumtopp i chokladen, låt överflödig choklad rinna av och garnera med strössel
Läs om vår kommentarspolicy