No bake citroncheesecake

Inlägget innehåller reklam för min bakbok “Baka utan ugn

Trots att jag skrivit en hel bok proppfylld med no bake recept så har jag många, många fler på lager. Hade jag fått bestämma så hade boken varit fylld med tusentals recept haha men det funkar inte riktigt så när man gör en bakbok. Tur att jag har en blogg där jag kan publicera resten. Typ som den här klassikern, som faktiskt är det första no bake receptet jag kom i konakt med som tio-åring. Nämligen lemon cheesecake! Receptet jag bakar idag är ju såklart inte exakt detsamma som för många år sen, det här är något förfinat, något enklare och behöver inte spendera en enda minut i frysen. Hur bra?

Den här cheesecaken är en av mina absoluta favoriter. Citron gör sig så himla bra i cheesecake och tillsammans med en spröd digestivebotten, oerhört lätt och luftig fyllning och en syrlig citronspegel så blir det hela en match made in heaven. Ni bara måste prova!

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 bitar. Och är du sugen på att förbeställa min bok och dessutom få den signerad så kan du göra det HÄR till rabatterat pris. Boken släpps 30/4 men det är bara förhandsbeställda exemplar som signeras.

Ingredienser (botten):

15 digestivekex

100 g smör

Ingredienser (fyllning):

600 g färskost

1,5 dl vispgrädde

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver

fint rivet skal från 2 citroner

Ingredienser (citronspegel):

saft från 3 citroner

fint rivet skal från 1 citron

0,5 dl vatten

1 dl strösocker

3 äggulor

0,5 tsk agar agar pulver eller 2 gelatinblad

25 g smör

2 dl vispad grädde och citronskal från 1 citron att dekorera med

Gör såhär:

  1. Fodra en springform med diameter på 20 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked.
  5. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
  7. Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  8. Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
  9. Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra citrontoppingen.
  10. Lägg alla ingredienser till citronspegeln i en kastrull. Använder du gelatinblad så lägger du dem i blöt och tillsätter dem först efter att blandningen kokat upp.
  11. Rör om med en handvisp i kastrullen och låt blandningen koka upp på medelvärme under konstant omrörning i ca 3 minuter.
  12. Tillsätt smöret och rör om till en jämn smet.
  13. Häll citronsmeten över din cheesecake och ställ tillbaka den i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar och serverar.
Läs om vår kommentarspolicy