Kanelbullemums

Kanelbullesmak är en såndär smak som passar ljuvligt i typ alla bakverk. Jag använder både kanel och farinsocker som grund till de bakverk som jag ska smaksätta med smaken kanelbulle. Idag fick de ta plats i Kanelbullemums. Alltså, kärleksmums som smakar precis som nygräddade kanelbullar. Och den här kakan blev så god att jag knappt hann ta bild på den innan hela familjen ville sno åt sig en bit var!

Bekanta smaker i nytt format går verkligen hem hos de allra flesta. Ett enkelt sätt att piffa upp en kaka och skapa lite wow-reaktioner. Den här bara måste ni prova!

Jag bakar den här kakan i långpanna med måtten 30×40 cm så att jag får ut många bitar som räcker länge. Det här receptet ger ca 24 bitar. På min instagram @mykitchenstories.se hittar ni en steg för steg video på hur jag bakar just kanelbullemums!

Ingredienser (kaka):

300 g smör

3 dl mjölk

6 ägg

5 dl strösocker

2 msk malen kanel

1 msk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

8 dl vetemjöl

Ingredienser (glasyr):

150 g smör

0,5 dl mjölk

3 msk malen kanel

1 msk farinsocker

5 dl florsocker

pärlsocker eller kokosflingor till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret till kakan på medelvärme i en kastrull. Tillsätt mjölken och rör om. Ställ åt sidan så att den får svalna medan du gör resten av smeten.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp på medelhastighet.
  4. Sikta ner resten av de torra ingredienserna och vänd försiktigt samman till en tjock men klumpfri smet.
  5. Tillsätt smörmjölken och fortsätt vända med slickepott tills du får en jämn smet.
  6. Täck din långpanna med bakplåtspapper och häll upp din smet i den.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Under tiden kan du göra glasyren.
  9. Smält smöret till glasyren i en kastrull.
  10. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och vispa ihop till en jämn smet för hand.
  11. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna.
  12. Gör hål i kakan med hjälp av skaftet på ett bestick.
  13. Bre ut glasyren över kakan och garnera med pärlsocker eller kokosflingor.
  14. Låt kakan stå i kylskåpet tills glasyren stelnat ytterligare innan du skär upp i bitar och serverar.

TIPS

  • Förvaring: I rumstemperatur i lufttät burk i upp till 4 dagar. Upp till en vecka i lufttät burk i kylskåpet.
  • Mjölkfritt: alternativ: Ersätt smör och mjölk mot mjölkfritt smör samt växtbaserad mjölk, rakt av.
  • Äggfritt: Byt ut äggen mot kikärtsspad från ett paket blötlagda kikärtor.
  • Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot 10-12 dl finax mjölmix.
Läs om vår kommentarspolicy