Brownie med salt kola

Igår bakade jag ett såntdär bakverk som funkar i alla lägen. Nämligen en fudge brownie med ett härligt lager av salt kola. Choklad, kola och salt är en vinnande kombination som skapar en drömmig fikaupplevelse man sent kommer att glömma. I den här brownien blev det en riktig succé! Ni bara måste prova!

Receptet ger 12 bitar.

Ingredienser (fudge brownie):

225 g smör

3 dl strösocker

2,25 dl kakao

0.5 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

3 st ägg

2,5 dl vetemjöl

Ingredienser (salt kola):

75 g smör

1 dl strösocker

0,25 dl ljus sirap

1,5 dl vispgrädde

flingsalt till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Tillsätt strösocker, kakao, salt, vaniljsocker och blanda ihop.
  4. Vispa ner ett ägg i taget med ballongvisp.
  5. Tillsätt till sist vetemjöl och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Täck en bakform med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper och häll ner smeten. Jämna till smeten med slickepott.
  7. Grädda din brownie i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna och stelna i kylskåpet medan du gör kolan.
  8. Lägg alla ingredienser till kolan förutom flingsalt i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 10-15 minuter (eller tills den uppnåt 123 grader). Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt. Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll).
  9. Häll kolan över brownien, garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet för att svalna och stelna innan du skär upp i bitar och serverar.
Läs om vår kommentarspolicy