Mums mums kladdkaka

Någon mer än jag som bara äälskar den fluffiga fyllningen till mums mums? Det är bland det godaste som finns och om ni frågar mig så har det fluffet en för hög potential för att bara placeras på ett smörgåsrån. Det är såklart väldigt gott det också men man kan göra så mycket mer med mums mums. Typ kladdkaka?! Alltså den här mums mums kladdkakan är något alldeles extra. Seg kladdkaka, fluffig marängfyllning och härligt len ganache gjort på mörk choklad. Ja, ni hör ju själva. Rena drömkladdkakan!

Ni kanske kallar det gräddbulle och inte mums mums? Oavsett så är den här kladdkakan svårslagen. Ni bara måste prova!

Receptet bakas i en rund form med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 bitar. Det funkar att baka den i en 23 cm form men kom då ihåg att kladdkakan inte behöver gräddas lika länge i ugnen. Minska ugnstiden med 5-10 minuter.

Ingredienser (kladdkaka):

150 g smör

2,25 dl strösocker

1,5 dl brunt farinsocker strö

0,5 tsk äkta vaniljpulver

3 ägg

2,25 dl vetemjöl

0,75 dl kakao

1 krm salt

Ingredienser (mums mums-fyllning):

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 tsk agar agar pulver

4 tsk ljummet vatten

Ingredienser (mörk chokladganache):

150 g mörk choklad

1,5 dl vispgrädde

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  4. Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  6. Låt kladdkakan svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet, minst 4 h, innan du fyller och serverar den.
  7. Vispa äggvitan till fasta toppar med elvisp.
  8. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  9. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  10. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  11. Bre ut din mums mums fyllning över kladdkakan. Ställ tillbaka formen i kylskåpet medan du gör ganachen.
  12. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  13. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn smet.
  14. Låt ganachen svalna helt och hållet innan du häller den över mums mums-lagret.
  15. Ställ tillbaka formen i kylskåpet tills chokladen stelnat helt och hållet.
  16. Servera och njut!

TIPS!
0,5 tsk agar agar pulver = 1 tsk gelatinpulver

Läs om vår kommentarspolicy