Chokladgrottor

Long story short. Jag var sugen på hallongrottor, hallonsylten var slut så jag tryckte ner mjölkchokladhjärtan med nougat istället. Det blev succé så nu delar jag receptet med er! Det är något alldeles särskilt med just mördegskakor och olika varianter med gömmor, söta som syrliga, är mina favoriter.

Att använda hjärtformad choklad till de här kakorna är absolut inget måste. Inte heller att använda mjölkchoklad med nougat. Använd den choklad du gillar, hjärtformad eller ej.

Receptet ger 25 stycken chokladgrottor som blir perfekta att ge bort till någon man tycker om.

Ingredienser:

25 chokladbitar/praliner av valfri sort, jag använde mjölkchokladhjärtan med nougatfyllning

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g mjukt, rumsvarmt smör

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Ställ chokladen i kylskåpet för att kallna ordentligt medan du gör degen.
  3. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  4. Tärna smöret och arbeta ihop den med de torra ingredienserna bara precis tills att det blir en deg.
  5. Dela upp degen i 24 lika stora bitar och rulla dem till jämna bollar.
  6. Fördela bollarna i en minimuffinsplåt eller i minimuffinsformar och grädda dem i mitten av ugnen i 10 minuter.
  7. Tryck ner en chokladbit i mitten på varje boll medan de fortfarande är varma och låt sedan kakorna svalna och stelna på galler.
  8. Förvara kakorna torrt och svalt i en lufttät burk när chokladen stelnat helt och hållet.
Läs om vår kommentarspolicy