Citronmarängkaka

Nu ska ni få recept på en riktig mjuk kaka deluxe! Saftig sockerkaka smaksatt med citron som toppas med lemon curd och fluffig maräng. Precis som när jag bakar kärleksmums så har jag gjort hål i kakan så att lemoncurden åker in i hålen och gör den här kakan saftigare än någonsin. Så himla gott!

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.

Ingredienser (citronsockerkaka):

50 g smör

1,5 dl mjölk

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa äkta vaniljpulver

1 nypa salt

saft och skal från 1 citron

Ingredienser (lemon curd):

saft och skal från 3 citroner

4 äggulor

3 dl strösocker

150 g smör

Ingredienser (maräng):

2 äggvitor

1 dl strösocker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner mjölken. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke.
  4. Blanda alla torra ingredienser till kakan i en annan bunke och sikta ner dem i ägg- och sockerblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop alltsammans till en jämn smet med slickepott.
  6. Riv ner det yttersta skalen av citronen i smeten och pressa ner saften. Tillsätt även smörmjölken och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  7. Fodra en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna helt och hållet innan du toppar med lemon curd och maräng.
  9. Vispa ihop alla ingredienserna förutom smöret i en kastrull.
  10. Låt sjuda på medelvärme under konstant omrörning tills curden tjocknat. Viktigt att den inte börjar koka!
  11. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret tärnat i bitar tills den smält helt i curden.
  12. Häll upp din lemon curd i en värmetålig burk eller skål av glas och ställ i kylskåpet för att svalna och tjockna ytterligare.
  13. Gör hål i din kaka med hjälp av en pinne eller skaftet på ett bestick.
  14. Bre ut ca 1-2 dl av lemon curden på kakan. Spara resten av lemon curden i en lufttät burk i kylskåpet för att använda vid annat tillfälle.
  15. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  16. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning.
  17. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  18. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  19. Toppa din kaka med marängen och bränn av med brännare för att få en fin yta.
  20. Servera direkt eller förvara under tårtlock i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy