Semmelsnittar

När det kommer till nya recept och varianter på semlor så tycker jag att det är viktigt att det finns en poäng. Att den är smidigare att äta, anpassad efter någon allergi eller bara helt enkelt enklare och snabbare att göra. De här semmelsnittarna uppfyller både det förstnämna och det sistnämnda. Dessutom är de helt galet goda!

Tänk er själva, segmjuka kolasnittar med smak av mandelmassa och kardemumma som serveras med fluffig grädde på sidan. Bättre får man leta efter! Dessutom är de perfekta att göra när man har ett akut sug efter semlor men inte har lust att gå och köpa färdiga i affären. Inom 30 minuter har du både bakat, gräddat, skurit upp, vispat, låtit svalna och är sedan redo att avnjuta den här småkakssemlan.

Receptet ger 24 stycken semmelsnittar.

Ingredienser (kolasnittar à la semla):

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

100 g mandelmassa

2,25 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen kardemumma

1 dl mandelflarn

2 dl vispgrädde till servering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp.
  3. Riv ner mandelmassan fint och vispa lite till.
  4. Ha sedan i vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och kardemumma. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  5. Rulla degen till två längder och lägg dem på en plåt.
  6. Tryck ner mandelflarnen längs med längderna.
  7. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
  8. Låt längderna svalna lite innan du skär den på snedden i 24 bitar.
  9. Medan kakorna svalnar helt och håller kan du vispa upp grädden som serveras till.
Läs om vår kommentarspolicy