Prinsesscheesecake

Jag älskar verkligen prinsesstårta och tycker att det är så roligt att ta fram den i nya format. Näst på tur har vi en prinsesscheesecake som är en korsning mellan cheesecake och prinsesstårta.

Spröd digestivebotten, len vaniljkräm, härligt sötsyrlig färskostkräm smaksatt med vit choklad och en fantastiskt god och syrlig hallonspegel. Cheesecaken är sedan täckt med marsipan runt kanterna för en komplett cheesecakelook.

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.

Ingredienser (botten):

100 g smör

15 digestivekex

Ingredienser (stabil vaniljkräm):

2,5 dl mjölk

1 krm vaniljpulver eller 1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

5 st äggulor från STORA ägg (spara äggvitorna och gör maräng, budapest eller pavlova på)

0,75 dl maizena

50 g mjukt smör

Ingredienser (fyllning):

300 g vit choklad

600 g färskost

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

Ingredienser (hallonspegel):

225 g frysta hallon

saft från 1 citron

0,5 dl vatten

1 dl strösocker 

1 tsk agar agar pulver

Ingredienser (dekoration):

250 g marsipan

maizena till utkavling

2 dl kylskåpskall vispgrädde

frystorkade hallon att dekorera med

Gör såhär:

  1. Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
  3. Blanda ihop kexsmulet med smöret till en formbar massa och tryck ut i en rund springform där både botten och kanterna är fodrade med bakplåtspapper.
  4. Låt formen stå i kylskåpet medan du gör vaniljkrämen.
  5. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp.
  6. Ta bort kastrullen från plattan. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
    Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  7. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
    Häll den färdiga vaniljkrämen direkt över kexbotten och jämna till.
  8. Ställ tillbaka formen i kylskåpet igen medan du förbereder cheesecakefyllningen.
  9. Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna.
  10. Ta fram två bunkar. I den ena vispar du upp grädden till mjuka toppar. I den andra vispar du samman färskost och strösocker till en jämn och glansig smet.
  11. Tillsätt smält vit choklad till färskostsmeten och vispa lite till.
  12. Vänd ner vispgrädden i färskostsmeten tills du får en jämn smet.
  13. Bre ut fyllningen över botten i formen.
  14. Plasta in formen och låt den stå i frysen i minst 4 h.
  15. Ta ut cheesecaken ur frysen och ställ den i kylskåpet 2 h innan det är dags att servera den. Under tiden kan du göra hallonspegeln.
  16. Koka upp hallon, citronsaft och vatten i en kastrull tills hallonen mjuknat.
  17. Sila hallonmoset så att du blir av med kärnor och du får en fin hallonpuré.
  18. Låt hallonpurén koka upp tillsammans med strösocker och agar agar-pulver i 2-3 minuter.
  19. Ta bort kastrullen från värmen och låt hallongelén svalna lite innan du häller den på din cheesecake.
  20. Ställ tillbaka formen i kylskåpet och vänta med att lossa cheesecaken från formen tills hallonspegeln stelnat.
  21. Kavla marsipanen till en tunn remsa som är minst lika bred som cheesecaken är hög, på en arbetsyta pudrad med maizena.
  22. Skär med pizzaslicer eller vass kniv så att kanten är jämn och fin.
  23. Fäst marsipanremsan längs med cheesecakens kan (den kommer fästa av sig självt på cheesecakefyllningen).
  24. Dekorera med vispad grädde och frystorkade hallon.
Läs om vår kommentarspolicy