Livebakning: Subway cookies


På torsdag den 24/1 är det återigen dags för en bake along LIVE på min instagram @mykitchenstories.se och på schemat står Subway cookies på två vis. En ljus variant med vit choklad och macadamianötter och en mörk med choklad.

Denna gång kommer dessutom en vinnare att få hem de kakor som jag har bakat genom att delta i en tävling som kommer att pågå under livesändningens gång. Hur roligt?

I julas tävlade jag ut brigadeiro som jag bakade live och det var alldeles för uppskattat för att inte upprepas!

Nedan hittar ni receptet som jag kommer att följa under livesändningen och jag hoppas att ni är många som är taggade att baka samtidigt som mig. Som vanligt är det bra att läsa igenom receptet minst en gång innan och gärna mäta upp alla ingredienser innan livesändningen så kommer det att bli mycket lättare för er att följa med i bakningen.

Allergianpassningar förr ägg-, mjölk- och glutenfria subway cookies hittar ni om ni scrollar ner längst ner i receptet.

Receptet ger 36 goda subway cookies och jag brukar dela upp degen i två delar och baka två olika smaker på en och samma gång. Så smidigt och så gott!

Ingredienser (subway cookies):

300 g mjukt rumsvarmt smör

4 dl strösocker

4 msk sirap

4 tsk vaniljsocker

3 medelstora ägg

7 dl vetemjöl

0,5 dl kakao (om du vill ha ljusa kakor utesluter du kakaon)

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

150-200 g grovhackad choklad eller chokladknappar (variera som du vill mellan vit och mörk choklad)

I de ljusa kakorna hade jag även ca 100 g grovt hackade macadamianötter


Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa samman smör, strösocker, sirap och vaniljsocker till en fluffig smet.
  3. Tillsätt äggen under fortsatt vispning, ett i taget.
  4. I en separat bunke blandar du noga vetemjöl, bikarbonat, kakao (uteslut kakao om du vill ha ljusa kakor) och salt.
  5. Tillsätt de torra ingredienserna till smörsmeten och blanda försiktigt ihop med slickepott till en jämn och kladdig deg.
  6. Ha till sist i grovhackad choklad och eventuellt nötter och blanda försiktigt tills det fördelat sig jämnt i degen.
  7. Låt degen stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan du rullar den i 36 lika stora bollar och fördelar på plåtar täckta med bakplåtspapper. Tryck till dem lite lätt och håll ordentligt avstånd mellan kakorna på plåten så att de inte smälter samman i ugnen.
  8. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i cirka 10 minuter. De ska bara ha hunnit gräddas i kanterna och fortfarande va mjuka i mitten.
  9. När du tagit ut kakorna från ugnen, dra över bakplåtspappret med kakorna på galler direkt för att svalna. Ligger de kvar på den varma bakplåten så kommer de gräddas på eftervärme och bli av med den goda segheten i mitten.
  10. Låt svalna ordentligt innan servering!

Allergianpassningar

Äggfritt: Byt ut äggen mot 1 dl vatten eller kikärtsspad (jag föredrar vatten).

Mjölkfritt: Byt ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin och chokladen mot mjölkfritt/veganskt alternativ.

Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot samma mängd Finax glutenfri mjölmix

Läs om vår kommentarspolicy