Livebakning: Key lime pie

Ikväll kl.20:00 bakar jag i vanlig ordning Key lime pie live på min Instagram @mykitchenstories.se. Inför varje live får jag ofta frågor om vad man ska tänka på inför att baka det bakverket som vi ska baka, om det går att anpassa bakverket efter olika allergier osv. 

Så därför frågade jag er om ni istället skulle vilja att jag skriver ett ordentligt blogginlägg inför varje live som besvarar de här frågorna så att det blir lättare att hitta och flera hundra personer svarade JA på den frågan. Så kul! Och förhoppningsvis gör det här att ni blir ännu fler som bakar med mig varje torsdag kl.20:00.

Ikväll bakar jag alltså key lime pie och receptet för att baka den här härligt krämiga och sötsyrliga pajen är som följer.

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (pajskal):

14 stycken digestivekex

100 g smör

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.

Ingredienser (fyllning):

5 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

2 msk limezest

1 dl limejuice (ca 3 stycken lime men det är olika beroende på hur saftiga dina limefrukter är)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
  3. Tillsätt limezest och limejuice och vispa igen till en jämn smet.
  4. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan servering.

Topping:

Du kan antingen göra den klassiska toppingen med 3 dl vispad grädde och zest från 1 lime. Jag gillar däremot att ta vara på de äggvitor som blir kvar från fyllningen och gör en maräng som jag bränner av med brulebrännare. Har du inte brännare så kan du ge marängen lite yta genom att grädda pajen längst upp i ugnen på 150 grader (över- och undervärme) i 10 min eller tills den börjar få färg.

Till marängtoppingen behöver du:

2 äggvitor 

1 dl strösocker

Gör såhär:

  1. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. 
  2. Vispa sedan ner 1 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller. 
  3. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Toppa pajen med marängen och bränn av den eller grädda i ugnen tills den fått yta.

Allergianpassningar

Glutenfri: Byt ut digestivekexen mot 225 g glutenfria digestivekex och minska mängden smör till 50 g.

Mjölkfri: Använd mjölkfritt margarin till pajskalet och kondenserad kokosmjölk till fyllningen. Till toppingen kan du, om du vill ha vispgrädde, använda vispbar soja-, havre- eller kokosgrädde.

Äggfri: Byt ut äggen mot 1,25 dl gräddfil eller eller oatlys ”på mackan” för vegansk key lime pie. Till toppingen kan du använda kikärtsspad från 1 förpackning blötlagda kikärtor för marängtopping utan ägg.

Läs om vår kommentarspolicy