Morotstårta

Vet ni vad som är godare än min lyxiga morotskaka? Min lyxiga morotskaka i form av en tårta! Frosting och saftig morotskaka i flera lager plus en härligt god kolasås! Den här godingen får ni inte missa att baka.

Knepet för att få en genomgräddad men ändå supersaftig morotskakatårtbotten är att grädda kakan längst ner i ugnen, på låg värme under lång tid. Annars är den här tårtan riktigt enkel och smidig att göra. Fyllningen och det man täcker tårtan med är ju densamma.

Receptet bakas i en rund form med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (botten):

3 dl socker

3 stora ägg

4-5 stora finrivna morötter

1,5 dl brunt farinsocker strö

4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1,5 tsk kanel (andra tips på kryddor att ha i är ingefära och kardemumma)

1,5 tsk salt

0,5 tsk äkta vaniljpulver

2,5 dl neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)

Ingredienser (frosting/fyllning):

150 g rumsvarmt smör

600 g philadelphiaost

200 g vit choklad

1 dl florsocker

Ingredienser (kolasås):

125 g smör

1,25 dl vispgrädde

1,5 dl brunt farinsocker strö

macarons och hasselnötskross till garnering

Tårtbotten:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt.
  3. I en separat skål: blanda rivna morötter och farinsocker.
  4. Tillsätt det till ägget och sockret och blanda försiktigt med slickepott.
  5. I en annan skål blandar du vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och vaniljpulver. Sikta ner det i ägg blandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
  6. Ha till sist i oljan och rör försiktigt till en jämn smet.
  7. Fodra din form med bakplåtspapper.
  8. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-90 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
  9. Låt kakan svalna helt innan du delar den i fyra.

Frosting:

  1. Frostingen gör du enkelt genom att grovhacka den vita chokladen och smälta den över ett vattenbad.
  2. Vispa samman smör och färskost till en fluffig smet. Tillsätt den vita chokladen och vispa lite till.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt in den tills du har en jämn frosting.
  4. Fyll och spackla din tårta med frostingen. Låt tårtan stå i kylskåpet medan du gör kolasåsen.

Kolasås:

  1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  2. Tillsätt farinsocker och vispgrädde och låt sjuda medan du rör om hela tiden.
  3. Kolasåsen är klar när sockerkristallerna smält helt och kolasåsen kokat i ca 10 minuter.
  4. Häll upp kolasåsen i glasburkar och låt dem stå i kylskåpet så att kolasåsen tjocknar i minst 1 timme.
  5. Garnera din tårta med den kalla kolasåsen, överbliven frosting, macarons och hasselnötskross.
  6. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet i upp till 4 dagar.
Läs om vår kommentarspolicy