Chocolate chip cookies med dumlegömma

Vet ni vad som är godare än chocolate chip cookies? Chocolate chip cookies med dumlegömma! Jag har verkligen en soft spot för chocolate chip cookies. De går åt riktigt snabbt här hemma. Gömmer man en dumlekola i mitten på kakan och garnerar med lite flingsalt så blir det här helt makalöst goda cookies.

Segmjuk insida, knapriga kanter och såklart massor med choklad! Jag blev lite besviken över att dumlekolan knappt syns på bilderna men jag lovar att de är fyllda med dumle. Kolan liksom smälter in på ett härligt sätt i kakan och kolasmaken går ihop alldeles underbart med kakdegen. Ni bara måste prova!

Receptet ger 20 stycken stora cookies med dumlegömma.

Ingredienser:

225 g rumsvarmt smör

0,5 dl strösocker

1,75 dl brunt farinsocker strö

1 rumstempererat ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

2 tsk maizena

200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

20 dumlekolor

Gör såhär:

  1. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  3. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom chokladen.
  5. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  7. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  8. Dela upp degen i 20 lika stora delar. Platta till varje del i handen. Lägg en dumlekola i mitten och vik degen över kolan så att den är helt täckt. Var noga så att degen verkligen sluter tätt kring kolan annars finns det risk att kolan smälter ut utanför kakan.
  9. Fördela kakorna på plåten med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum mellan dem.
  10. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  11. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt! Garnera med mer choklad och flingsalt medan de fortfarande ligger på plåten och är varma.
  12. Servera direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.
Läs om vår kommentarspolicy