Crème brûlée

Klassiska efterrätter är så underskattade! I dagens sociala medier handlar det väldigt ofta om att komma på nya idéer på bakverk och det älskar jag men ibland är det trevligt att gå tillbaka till klassiska bakverk och efterrätter. En riktig favorit bland klassikerna är Crème brûlée som har sitt ursprung i Frankrike. Den är så god i all sin enkelhet. Fransmännen vet verkligen hur man imponerar!

Den här efterrätten består av basingredienserna socker, ägg, mjölk, vanilj och grädde. Den görs i portionsformar och är helt enkelt en luftig, lätt och krämig vaniljkräm toppad med en krispig sockeryta. Ni bara måste prova!

Receptet ger 4 stora portioner eller 8 små. En steg för steg-video på hur man gör Crème brûlée hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se

Ingredienser:

1 vaniljstång

5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk, 3% fett

7 äggulor

1,5 dl strösocker

0,5 dl rörsocker strö

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Lägg vaniljfrön, vaniljstång, vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.
  4. Vispa ihop äggulor och strösocker för hand i en skål till en jämn smet.
  5. Häll äggsmeten i kastrullen med mjölk och grädde under konstant omrörning. Låt blandningen dra i 10 minuter.
  6. Lägg dina portionsformar i en djup ugnsplåt och häll upp Crème brûlée-smeten i dem.
  7. Fyll ugnsformen med vatten så att vattnet är lika djupt som formarna är fyllda med Crème brûlée-smet.
  8. Grädda Crème brûlée i mitten av ugnen i 40-50 minuter eller tills dess att Crème brûléen blivit stabil.
  9. Låt formarna svalna helt och hållet i kylskåpet innan servering. Det går jättebra att förbereda dem några dagar innan och förvara dem i kylskåpet.
  10. Vid servering strör du rörsocker på toppen och bränner av den tills du får en härligt gyllene och karamelliserad yta.
Läs om vår kommentarspolicy