Pannacottadessert med minirulltårta

Ibland är de absolut konstigaste idéerna man får, som man tvekar över, de allra bästa. Som den här pannacottadesserten med vit choklad pannacotta och björnbärspannacotta, som toppas med en massa söta minirulltårtor.

I förra veckan såg jag nämligen att Tea Malmegård visade en tårta på sin instagram som hon dekorerat med en massa minirulltårtor. Och det vart så himla fint och verkligen ett perfekt sätt att piffa upp sitt bakverk på när de inte finns så mycket färgglatt att dekorera med från naturen såhär på vintern.

Inte nog med att det blev superfint och jättegulligt, så blev det dessutom väldigt gott. Som tårta i ett glas! Du kan variera smakerna helt efter vad du själv tycker om. Jag matchade smaken på bärpannacottan med kompotten i rulltårtan och om du gillar blåbär, hallon eller jordgubb bättre så är det bara att byta ut mot de bären du tycker bättre om. Detsamma om du inte gillar vit choklad, uteslut den helt i pannacottan eller byt ut mot annan chokladsort som du gillar bättre.

Receptet ger 4 stora eller 8 små portioner.

Ingredienser (björnbärskompott till minirulltårta):

225 g frysta björnbär

0,5 dl strösocker

saft från 1 citron

1 tsk agar agar pulver (motsvarar ca 6 gelatinblad)

0,5 dl vatten

Gör såhär:

  1. Lägg alla ingredienserna till björnbärskompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  2. Häll över björnbärskompotten i en skål, dra några varv med stavmixer och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.

Ingredienser (minirulltårta):

2 ägg

1 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
  3. Blanda ihop, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sikta ner det i äggvispet.
  4. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  5. Täck en form med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper och bred ut smeten i den.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper och försiktigt drar av det gamla bakplåtspappret.
  8. Bred ut bärkompotten på kakan och dela den i 4 lika stora delar längs med kortsidan. Varje del kommer att ge dig 2 små minirulltårtor.
  9. Rulla ihop varje del till mitten och skär av kanten innan du fortsätter rulla resten av biten till en annan rulltårta. Fortsätt såhär tills alla är rullade.
  10. Lägg dem på ett fat och plasta in dem innan du ställer dem i kylskåpet för att sätta sig. Det är viktigt att de får stå i kylskåpet i minst någon timme så att de håller formen när du skivar dem.
  11. Under tiden kan du göra pannacottan.

Ingredienser (vit choklad pannacotta):

4 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 tsk agar agar pulver

100 g vit choklad

Gör såhär:

  1. Lägg vispgrädde, strösocker och agar agar pulver i en kastrull.
  2. Låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 3-4 minuter.
  3. Ta bort kastrullen från plattan och bryt ner den vita chokladen. Rör om tills chokladen smält helt i pannacotta smeten.
  4. Luta glasen på ett sätt så att de sitter stabilt. Jag använde mig av en brödform. Du kan kontrollera stabiliteten innan genom att hälla vatten i glasen medan de står lutade.
  5. Häll upp pannacottan i de torra glasen och låt pannacottan stelna lite i rumstemperatur innan du ställer in glasen, fortfarande lutade, i kylskåpet.
  6. Låt den vita choklad pannacottan stelna helt och hållet innan du lutar glasen åt det andra hållet och gör bärpannacottan.

Ingredienser (björnbärspannacotta):

100 g frysta björnbär

saft från 1 citron

0,5 dl vatten

4 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 tsk agar agar pulver

florsocker och citronmeliss till dekoration

Gör såhär:

  1. Koka upp björnbär, citronsaft och vatten i en kastrull tills björnbären mjuknar.
  2. Sila björnbärsmassan genom en finmaskig sil så att du blir av med alla kärnor.
  3. Lägg björnbärsmos, vispgrädde, strösocker och agar agar pulver i en kastrull och koka upp på medelvärme under konstant omrörning i 3-4 minuter.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och häll upp dem i de lutande glasen.
  5. Låt pannacottan svalna och stelna lite innan du bär tillbaka ställningen i kylskåpet så att pannacottan kan stelna helt och hållet
  6. Fyll dina pannacottaglas med minirulltårta och dekorera med florsocker och citronmeliss.
Läs om vår kommentarspolicy