Lyxig chokladmoussetårta

Någon mer än jag som älskar moussetårtor? Här är en variant som både är drömgod att äta och enkel att göra. Kladdig kladdkaka i botten, fluffig chokladmousse på mörk choklad och ett lager ganache på mjölkchoklad. En riktig chokladdröm som ni bara måste prova!

En steg för steg video på hur jag gör den här chokladmoussetårtan hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se. Kladdkakan bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och hela tårtan är gjord i en springform med diameter på 23 cm.

Tårtan ger 10-12 generösa bitar.

Ingredienser (kladdkaka):

150 g smör

2,25 dl strösocker

1,5 dl brunt farinsocker strö

0,5 tsk äkta vaniljpulver

3 ägg

2,25 dl vetemjöl

0,75 dl kakao

1 krm salt

Ingredienser (chokladmousse):

200 g mörk choklad

4 äggulor

4 dl vispgrädde

Ingredienser (mjölkchokladganache):

200 g mjölkchoklad

0,5 dl vispgrädde

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  4. Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (minst 4h men helst över natten)  innan du toppar med chokladmoussen.
  7. Grovhacka den mörka chokladen.
  8. Smält chokladen i micron eller över vattenbad i en värmetålig skål. Låt svalna.
  9. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar.
  11. Blanda ner ca 1 dl av grädden till chokladkrämen.
  12. Vispa ner chokladkrämen i resten av vispgrädden bara precis till det går ihop.
  13. Fodra din 23 cm-form med bakplåtspapper och lägg kladdkakan i mitten av formens botten.
  14. Bred ut chokladmoussen över kladdkakan.
  15. Ställ tårtan i kylskåpet så för att stelna i formen i minst 4 h. Vill du frysa din tårta så funkar det utmärkt att göra det här och vänta med chokladganachen tills dagen du vill servera tårtan.
  16. Mjölkchokladganachen gör du enkelt genom att hacka mjölkchokladen grovt och lägga den i en värmetålig skål.
  17. Värm upp vispgrädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka.
  18. Häll den varma grädden över mjölkchokladen och rör om till en jämn och glansig chokladsmet. Om chokladen inte smälter helt i grädden kan du värma på skålen över ett vattenbad eller i micro i några sekunder.
  19. Bred ut ganachen över tårtan.
  20. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet!
Läs om vår kommentarspolicy