Hemmagjord daim

Jag är egentligen inte mycket för godis men allt godis som innefattar kola och choklad går hem hos mig. En av mina favoriter är daim! Knäckig kola gömd i ett tunt täcke av krämig mjölkchoklad. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det. Att göra egen daim är lättare än vad man kan tro. Jag brukar ha lite flingsalt på min daim för att balansera upp sötman i chokladen och kolan men det kan du utesluta om du vill. Testa vettja!

Hur många det blir av det här receptet beror helt på hur stora bitar du väljer att göra. Jag skulle säga att jag gjorde medelstorlek och fick ut 12 bitar.

Kolan till daimen är hårdseg och av den anledningen är det viktigt att sprida ut den i ett tunt lager när den ska svalna. Ett för tjockt lager kola kommer göra det här godiset jobbigt att äta. Hur kolan uppnår rätt gradantal är också viktigt. Att köra på högsta värmen för att snabbt uppnå 130 grader är inte rätt väg att gå. Då kommer du att få en stenhård, oätlig kola. Ha lite is i magen och koka den på medelvärme hela tiden så kommer du att få en perfekt kola!

Ingredienser:

2,5 dl strösocker

2,5 dl vispgrädde

2,5 dl ljus sirap

300 g mjölkchoklad

ev. flingsalt till garnering

Gör såhär:

  1. Lägg strösocker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme tills den uppnått 130 grader eller tills den håller kulprovet.
  2. Täck en form med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper och häll upp kolan i den.
  3. Ställ formen i kylskåpet för att svalna. När kolan har börjat stelna men fortfarande är lite mjuk kan du passa på att klippa kolan med en sax i lika stora bitar.
  4. Ställ tillbaka kolabitarna i kylskåpet för att stelna och svalna helt och hållet.
  5. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  6. Smält chokladen över ett vattenbad.
  7. Ta bort skålen från värmen och låt chokladen svalna.
  8. Doppa varje kolabit i choklad. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger tillbaka kolan i den kalla formen och garnera med mer smält choklad och flingsat.
  9. Ställ tillbaka formen i kylskåpet tills chokladen svalnat helt och hållet.

TIPS!

Temperera chokladen för en fin yta som det inte blir fingeravtryck på. Hur du gör det hittar du HÄR!

Läs om vår kommentarspolicy