Citronmarängbiskvier

Nu har det gått lite för lång tid, tycker jag, sen jag levererade en ny variant på biskvier. Den här godingen är i vanlig ordning också smörkrämsfri och istället fylld med syrlig lemon curd, omgärdad av fluffig maräng som bränns av. Älskar ni biskvier och allt som har med citronmaräng att göra så kommer ni att älska de här biskvierna. De är så goda!

Det är något alldeles särskilt med den där sega mandelbotten till biskvier. Min man tycker om den så mycket att han ber mig spara några bottnar ofyllda som han äter som de är. Och jag förstår honom, de är galet goda och det är därför jag älskar att fylla dem med allt möjligt. Den här varianten med citronmaräng är definitivt en favorit.

Receptet ger 15 små citronmarängbiskvier.

Ingredienser:

140 g mandelmassa

0,5 dl strösocker

1 stor äggvita

3 dl lemon curd (köp färdig eller gör dagen innan)

2 stora äggvitor

1 dl strösocker

citronmeliss till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Riv mandelmassan grovt och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel.
  3. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut smeten i 15 lika stora klickar.
  4. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  5. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller dem. Under tiden kan du förbereda marängen.
  6. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en värmetålig bunke.
  7. Tillsätt strösockret lite i taget samtidigt som du fortsätter att vispa tills du får en blank smet.
  8. Ställ bunken över ett vattenbad och fortsätt vispa på låg hastighet med elvisp.
  9. Ta bort bunken från värmen när sockerkristallerna smält och fortsätt att vispa tills bunken svalnat helt och hållet.
  10. Spritsa marängen på bottnarna längs med kanterna så att du får ett hål i spritsningen. 
  11. Fyll varje hål med lemon curd och spritsa på mer maräng så att lemon curden täcks.
  12. Bränn av marängen och toppa med citronmeliss.
  13. Servera direkt eller förvara biskvierna i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy