Apelsinmums

Inlägget är i annonssamarbete med Dansukker

Allting blir godare med lite kärleksmumsglasyr, ellerhur? Den här gången fick den ta plats på en saftig marockansk apelsinkaka! Det är ingen hemlis att choklad och apelsin är en riktigt vinnande kombination.

Den här apelsinkakan är en glutenfri klassiker i Marocko med riktigt intensiv och god apelsinsmak. Det är tack vare att man kokar ner en hel apelsin, och mixar till puré med skal och allting (ja, utan kärnorna förstås haha). Det gör kakan både saftig, porös och riktigt, riktigt god. 

Dansukkers muscovadosocker ger även en fantastiskt god kolaton i apelsinkakan som binder ihop smakerna på ett helt ljuvligt sätt mellan kakan och glasyren. Ni bara måste prova!

Receptet ger 8-10 bitar och bakas i en kvadratisk form med måtten 25×25 cm eller i en rund form med diameter på 20 cm. En steg för steg-video på hur jag bakar den här kakan hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se.

Ingredienser (glutenfri marockansk apelsinkaka):

1 ekologisk mogen apelsin

1 stort eller 2 små ägg

1,25 dl Dansukker Strösocker

0,5 dl Dansukker ljust eller mörkt Muscovadorörsocker

200 g mandelmjöl

Ingredienser (kärleksmumsglasyr):

75 g smör

0,75 dl espresso eller starkt bryggkaffe

1 dl kakao

1 msk Dansukker Vaniljsocker

2,5 dl Dansukker Florsocker

Kokosflingor till garnering

Gör såhär:

  1. Tvätta apelsinen noga. Ta bort eventuella klisterlappar på.
  2. Lägg apelsinen som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att apelsinen har blivit alldeles mjuk.
  3. Låt apelsinen svalna och dela den sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor.
  4. Mixa apelsinbitarna till en fin pure. Ställ åt sidan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  6. Vispa ägg, strösocker och muscovadorörsocker till en riktigt fluffig smet.
  7. Ha i apelsinpurén och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten.
  8. Sikta till sist ner mandelmjölet och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  9. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills att den fått en fin gyllene färg och är helt genomgräddad.
  11. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på kärleksmumsglasyren.
  12. Smält smöret och låt svalna.
  13. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet.
  14. Bred ut glasyren över kakan. Garnera med kokosflingor.
  15. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.
  16. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!

Läs om vår kommentarspolicy