Prinsessbiskvier i långpanna

En av förra veckans höjdpunkter och mest uppskattade recept var prinsessbiskvier. Alltså det var inte bara ni som älskade dem, de tog sig hela vägen till Aftonbladet som publicerade dem som en nyhet. Hur coolt? I vanlig ordning så behövs det ju också en variant på dessa i långpanna. Biskvier i långpanna är bara så himla smidigt. Man slipper den pyssliga och eventuellt kladdiga delen av att göra biskvier och dessutom räcker den till väldigt många. Så bra!

Den här varianten på biskvi är inspirerad av prinsesstårtan och består av en seg mandelbotten, fluffig vispgrädde, syrlig jordgubbskompott och god marsipan. Receptet ger 24 bitar om den bakas i en långpanna med måtten 25×40 cm.

Ingredienser (syrlig jordgubbskompott):

250 g frysta jordgubbar

0,75 dl strösocker

saft från 1 citron

1 tsk agar agar pulver 

0,5 dl vatten

Gör såhär:

  1. Lägg alla ingredienserna till jordgubbskompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  2. Häll över jordgubbskompotten i en skål. Mixa den slät med stavmixer och låt den svalna i kylskåpet tills den tjocknat.

Ingredienser (biskvi i långpanna):

500 g mandelmassa

1 dl strösocker

2 äggvitor

5 dl vispgrädde

1 nypa bakpulver

500 g marsipan

maizena till utkavling

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Riv mandelmassan fint och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel.
  3. Täck din långpanna med bakplåtspapper bred ut smeten i ett jämnt lager.
  4. Grädda botten i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, eller tills den fått en fin och gyllenbrun färg. Är den för ljus och mjuk så kommer du att få en kladdig botten som det inte går att skära fina bitar av.
  5. Låt botten svalna helt och hållet innan du brer på vispgrädden.
  6. Vispa samman vispgrädde och bakpulver fluffigt.
  7. Bred ut vispgrädden på botten.
  8. Klicka ut jordgubbskompotten och bre försiktigt över den på vispgrädden.
  9. Låt långpannan stå i kylskåpet medan du kavlar ut marsipanen.
  10. Pudra din arbetsyta tunt och kavla ut marsipanen tunt på den. Täck din långpanna med den. Klipp bort överflödet så att du får jämna kanter med hjälp av en sax.
  11. Låt prinsessbiskvin stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan du tar ut den ur kylskåpet och skär upp den i bitar. Lättast är om du klipper marsipanlocket så som du vill ha bitarna och sedan skär ända ner i botten med en kniv efter linjerna du klippt. 
Läs om vår kommentarspolicy