Baklavakladdkaka

Det här inlägget är i annonssamarbete med Dansukker

I tisdags jobbade jag på ett event tillsammans med Dansukker i Malmö till vilket jag fått äran att ta fram 8 recept på temat “fusion mellan olika fikakulturer”. En av de recept jag tog fram som jag också bjöd på, på eventet var den här drömgoda baklavakladdkakan. Ni läste rätt! Kladdig kladdkaka toppad med ett drömmigt lager baklava. Kladdigt, nötigt, frasigt. Den här kladdkakan har allt!

När den här kladdkakan bara var i idéstadiet var min största utmaning att balansera sötman. Både kladdkaka och baklava är redan söta i sig själva och för att den här kladdkakan ska bli god och inte sötsliskig använde jag Dansukkers ekologiska rörsocker i kladdkakan och mörkt muscovadosirap i baklavan och det blev helt perfekt. Ni bara måste prova!

En steg för steg-video på hur jag bakar den här kladdkakan hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se. 

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 25×40 cm och ger 25 bitar.

Ingredienser (kladdkaka):

300 g smör

4,5 dl Dansukker ekologiskt rörsocker strö

3 dl Dansukker ljust muscovadosocker

2 tsk Dansukker vaniljsocker

6 ägg

4,5 dl vetemjöl

1,5 dl kakao

2 krm salt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  4. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Ingredienser (baklavatopping):

150 g blandade nötter (valnötter, pistage, hasselnötter och mandlar)

1 tsk malen kanel

50 g smält smör

125 g filodeg

Ingredienser (sirap):

50 g strösocker

50 g muscovadosirap

45 g vatten

zest från en apelsin (eller byt ut vatten och apelsinzest mot samma mängd apelsinblomvatten)

ytterliggare nötter att garnera med

Gör såhär:

  1. Rosta nötterna i 5-10 minuter i en torr stekpanna. Rör om hela tiden så att de
    bara får en gyllene yta.
  2. Hacka alla nötter eller kör i en mixer. Blanda nötterna med kanel.
  3. Smält smöret, skär till filodegen så att den passar din form.
  4. Strö nötblandningen över kladdkakan, lägg på ett filodegsark, pensla med
    smör och upprepa processen tills du har 4 penslade filodegsark.
  5. Skär baklavalagret i lagom stora bitar i formen och baka mitt i ugnen cirka 20
    minuter.
  6. Blanda vatten, socker och sirap i en kastrull. Riv ner det yttersta skalet från
    apelsinen och låt sjuda i 10 minuter.
  7. Sila av sirapen och skeda över den bakade baklavan.
  8. Garnera med ännu mer hackade nötter.
  9. Låt baklavan stå till sig, gärna över natten. Sedan är det bara att njuta!
Läs om vår kommentarspolicy