Kladdkaka med saltlakritsfluff

Kombinationen choklad, saltlakrits och hallon är verkligen svindlande god. Jag har haft den smakkombinationen i en hel del bakverk tidigare och idag får den ta plats i en kladdkaka. Kladdig kladdkaka, fluffig saltlakritsfluff och sötsyrliga frystorkade hallon. Ni bara måste prova!

Hade jag bakat den här kladdkakan på sommaren så hade jag dekorerat med färska hallon. Frystorkade hallon blir dock minst lika snyggt och gott. Det är ett perfekt sätt att ge lite färg till ett bakverk såhär mitt i vintern.

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm vilket ger 10-12 bitar.

Ingredienser:

2 påsar turkisk peppar original à 150 g

4 dl vispgrädde

ev. svart pastafärg för intensivare svart färg på fluffet

150 g smör

2,25 dl strösocker

1,5 dl brunt farinsocker strö

0,5 tsk äkta vaniljpulver

3 ägg

2,25 dl vetemjöl

0,75 dl kakao

1 krm salt

frystorkade hallon till garnering


Gör såhär:

  1. Mortla eller krossa lakritsen till mindre bitar och lägg det i kastrullen tillsammans med vispgrädden.
  2. Smält samman lakritsen och vispgrädden på låg värme under konstant upprörning (jag växlar mellan 1:an och 2:an på en 6-gradig skala). Det är superviktigt att det inte börjar koka för då är risken stor att det inte går att vispa upp den sen.
  3. Häll över fluffsmeten i en värmetålig bunke eller skål som du kan vispa i sen och låt den stå i kylskåpet minst 4 h tills den svalnat helt och hållet.
  4. Under tiden kan du göra kladdkakan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  6. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  7. Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  8. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  9. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  10. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (minst 4h men helst över natten)  innan du vispar upp fluffet och toppar din kladdkaka med den och frystorkade hallon.
Läs om vår kommentarspolicy