No bake pepparkakscheesecake

Det här är en cheesecake som ni bara måste prova! Spröd pepparkaksbotten, krämig vit choklad-fyllning och en härligt syrlig hallonspegel toppen. Det är sådär jobbigt god så att man inte kan slita sig från att bara ta en bit.

Det är inte bara smakerna som är välbalanserade i den här cheesecaken. Jag blev väldigt nöjd med utseendet också. Det gröna, det röda och sen lite snygg spritsning på det. Det kan liksom aldrig gå fel när man kör ett varv med sin favorittyll.

Den här cheesecaken bakas utan ugn och kan förberedas flera veckor innan den ska serveras. Både botten och fyllning kan göras innan och sedan är det bara att låta det stå i frysen och vänta med hallonspegeln tills du vill servera den.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar. På min instagram @mykitchenstories.se så hittar ni en steg för steg-video där jag visar hur jag bakar den här ljuvligt goda cheesecaken!

Ingredienser (botten):

250 g pepparkakor

100 g smör

Ingredienser (fyllning):

300 g vit choklad

600 g färskost

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

Ingredienser (hallonspegel):

225 g frysta hallon

saft från 1 citron

0,5 dl vatten

1 dl strösocker 

1 tsk agar agar pulver

Gör såhär:

  1. Mixa pepparkakorna till ett fint smul.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulorna.
  3. Fodra din form med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan i boten på formen.
  4. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  5. Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna.
  6. Ta fram två bunkar. I den ena vispar du upp grädden till mjuka toppar. I den andra vispar du samman färskost och strösocker till en jämn och glansig smet.
  7. Tillsätt smält vit choklad till färskostsmeten och vispa lite till.
  8. Vänd ner vispgrädden i färskostsmeten tills du får en jämn smet.
  9. Bre ut fyllningen över botten i formen.
  10. Plasta in formen och låt den stå i frysen i minst 4 h.
  11. Ta ut cheesecaken ur frysen och ställ den i kylskåpet när det är dags att servera den. Under tiden kan du göra hallonspegeln.
  12. Koka upp hallon, citronsaft och vatten i en kastrull tills hallonen mjuknat.
  13. Sila hallonmoset så att du blir av med kärnor och du får en fin hallonpuré.
  14. Låt hallonpurén koka upp tillsammans med strösocker och agar agar-pulver i 2-3 minuter.
  15. Ta bort kastrullen från värmen och låt hallongelén svalna lite innan du häller den på din cheesecake.
  16. Ställ tillbaka formen i kylskåpet och vänta med att lossa cheesecaken från formen tills hallonspegeln stelnat.
  17. Dekorera med vispad grädde och färsk mynta. Servera och njut!
Läs om vår kommentarspolicy