Pepparkakskladdkaka

Igår frågade jag er på mina instagram stories vilka kladdkaksrecept ni skulle vilja se framöver. Jag fick hundratals svar och majoriteten löd: “pepparkakskladdkaka”. Jag som älskar kombinationen pepparkaka och choklad blev överlycklig. En pepparkakskladdkaka kan inte bli annat än jättegott och visst blev det så.

Kladdig kladdkaka smaksatt med mycket pepparkakskrydda, len chokladglasyr och ännu mer pepparkakor. Ska det kallas för pepparkakskladdkaka ska det verkligen smaka pepparkaka. Iallafall om ni frågar mig. Chokladglasyren är absolut inget måste. Jag hade den på mest för att det är fint och för att kunna fästa pepparkakorna. Man kan såklart utesluta den om man vill hålla kladdkakan enkel.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar. Vill du baka den i en springform med en diameter på 23 cm är det bara att multiplicera alla ingredienser med 1,5. 

En steg för steg-video på hur jag bakar den här kladdkakan finns på min instagram @mykitchenstories.se!

Ingredienser (kladdkaka):

150 g smör

2,25 dl strösocker

1,5 dl brunt farinsocker strö

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

2,25 dl vetemjöl

0,75 dl kakao

1 krm salt

4 tsk malen kanel

3 tsk malen kryddnejlika

3 tsk malen kardemumma

4 tsk malen ingefära

Ingredienser (chokladglasyr):

100 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

pepparkakor och florsocker till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret till kladdkakan i en kastrull. Låt svalna.
  3. Blanda ihop alla ingredienserna till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret. Blanda bara precis tills allt går samman till en jämn smet.
  4. Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20-25 min.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du dekorerar den.
  7. Under tiden kan du göra chokladglasyren.
  8. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  9. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka.
  10. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn och blank smet.
  11. Låt chokladglasyren svalna lite innan du dekorerar din kladdkaka med den.
  12. Fäst pepparkakorna på kladdkakan, pudra med florsocker och servera direkt eller förvara kladdkakan i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy