Saffransbullar med hallonkompott

För dig som inte gillar russin i dina saffransbullar eller lussebullar men ändå vill att det ska hända något roligt i bullen så är de här saftiga saffransbullarna med sötsyrlig hallonkompott något för dig. Fluffig bulle med massa härligt hallongojs. SÅ gott!

Receptet ger ca 36 medelstora saffransbullar med hallon. Ni bara måste prova!

 

Ingredienser (hallonkompott):

250 g frysta hallon

0,75 dl strösocker

saft från 1 citron

2 krm agar agar pulver (kan uteslutas)

0,5 dl vatten

 

Gör såhär:

  1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  2. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.

 

Ingredienser (saffransdeg):

50 g jäst

500 g mjölk (5 dl)

1 påse saffran à 0,5g

250 g rumsvarmt smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

 

Ingredienser (sockerlag):

2 dl vatten

1 dl strösocker

 

florsocker till garnering

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Tillsätt saffran och rör om.
  2. Ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  4. Dela degen i 36 lika stora bitar och rulla dem till bollar mot ett lätt mjölat bord.
  5. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lätt.
  6. Täck bullarna med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Fyll en spritspåse med hallonkompotten och alla bullar med den.
  9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  11. Garnera bullarna med florsocker när de svalnat.

 

Läs om vår kommentarspolicy