Saftiga lussebullar

Ni är många som frågat mig om recept på riktigt saftiga lussebullar och nu är det äntligen här! Alltså, de här lussebullarna är inte bara saftiga, de är galet fluffiga, goda och håller sig saftiga flera dagar efter gräddning om man förvarar dem rätt.

Hemligheten är inte kesella. Det är de här bullarna faktiskt helt fria från. Jag förbereder nämligen degen i en kastrull över spisplattan. Degen får på så sätt en ordentlig skjuts och blir otroligt porös. Om ni gillar de mjuka  köpelussebullarna så är de här i samma stil. Man får inte nog! Maken frågade precis om de inte fanns fler. Alla lussebullar tog alltså slut under tiden som jag förberedde det här inlägget. Det måste ändå vara ett bra betyg!

Receptet ger 20 lussebullar.

Ingredienser:

3 + 2 dl mjölk

1 dl + 5 dl vetemjöl

1 g saffran

25 g färskjäst

0,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

200 g mjukt, rumsvarmt smör

russin till garnering

1 ägg + 1 msk kallt vatten till pensling

2 dl vatten + 1 dl strösocker till sockerlagen

Gör såhär:

  1. Lägg 3 dl mjölk och 1 dl vetemjöl i en kastrull. Värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills det får samma konsistens som tapetklister.
  2. Ta bort kastrullen från plattan och ha i resten av mjölken och saffran. Rör om till en jämn smet och smula ner jästen. Rör om tills jästen löst upp sig.
  3. Häll över degvätskan i en bunke och tillsätt strösocker, salt, smör och resten av vetemjölet. Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt i ca 5 minuter. Degen ska fortfarande vara kladdig men släppa från bunkens kanter när den är klar.
  4. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dem. Låt jäsa under bakduk i ca 90 minuter. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  5. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  6. Tryck i några russin i dina bullar.
  7. Vispa upp ägget lätt och blanda ner vatten. Pensla äggvätskan på bullarna.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
  9. Pensla bullarna med sockerlag medan de fortfarande är varma.
  10. Bäst förvarar du dem inplastade/i påse i rumstemperatur.

 

Läs om vår kommentarspolicy