Hasselnötskladdkaka

Det känns som att det var flera veckor sen jag bloggade sist men det har bara gått 4 dagar haha. Men under dessa 4 dagar har ett intensivt sista arbete pågått med min kokbok. De sista bilderna har tagits och nu väntar redigering, formgivning och korrekturläsning fram tills att den släpps i Maj 2019. Som jag längtar! Det finns bara ett sätt att fira detta på och det är såklar med en kladdkaka. Den här hasselnötskladdkakan är så galet god, jag kunde knappt hålla mig från att äta hela smeten. Ni bara måste prova!

Jag vet inte riktigt vad det är som jag tycker är allra godast med den här kladdkakan. Den nötiga smaken, tuggmotstånden från hasselnötskrosset eller den perfekta kladdigheten. Det kanske bara är alla tre saker tillsammans som gör den här kladdkakan till en av de godaste jag ätit.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser:

150 g smör

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

1,75 dl vetemjöl

1 dl hasselnötskross (viktigt att det är från rostade hasselnötter annars blir smaken för mesig)

3 ägg

100 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

hasselnötskross till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i en form som du fodrat med bakplåtspapper.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med chokladglasyr.
  7. Glasyren gör du enkelt genom att grovhacka den mörka chokladen och lägga den i en värmetålig skål. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn och fin glasyr.
  8. Bre ut glasyren över kladdkakan och garnerar med hasselnötskross.
  9. Låt kladdkakan stå i kylskåpet i minst 4 h innan servering. Helst över natten, då är den godast.
Läs om vår kommentarspolicy