Twixpaj

Frasigt pajskal, seg kola, len mjölkchoklad och lite flingsalt för att bryta av.  Kort och gott, en drömmig twixpaj! Ni bara måste testa att baka den här godingen. Den är beroendeframkallande god.

Ni som tycker om min snickerspaj kommer att älska den här! Det är något särskilt det där med mördeg, kola och choklad. Personen som kom på den här smakkombinationen borde få nobelpris!

En steg för steg-video på hur jag gör pajen hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se. Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (pajskal):

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 äggulor

1 msk vatten

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills den inte är glansig längre.
  6. Ta bort aluminiumfoliet och grädda det i ytterligare 15 minuter.
  7. Låt pajskalet svalna ordentligt innan du fyller det med kola.

 

Ingredienser (seg kola):

150 g smör

2 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3 dl vispgrädde

 

Gör såhär:

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 20-30 minuter. 
  2. Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt. Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll).
  3. Häll upp kolan i pajskalet och ställ i kylskåpet för att stelna.

 

Ingredienser (mjölkchokladganache och dekoration):

200 g mjölkchoklad

0,5 dl vispgrädde

flingsalt

mjuka kolor klippta i mindre bitar

 

Gör såhär:

  1. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  2. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka.
  3. Häll grädden över chokladen och rör om till en jämn smet.
  4. Bre ut mjölkchokladganachen över kolan och dekorera med flingsalt och mjuka kolor.
Paj
Läs om vår kommentarspolicy