Budapeststubbe med kola och banan

Nu kommer ett tips på en riktigt dra mig baklänges god budapestrulle med kola och banan. Helt klart en rulltårta med det lilla extra! Till och med min man, som egentligen aldrig äter sötsaker för att han helt enkelt inte tycker att det är gott, åt 3 hela generösa bitar av den här budapestbakelsen. Fullpott med andra ord!

Rostade hasselnötter, karamelliserad mjölk, bananer och fluffig grädde. En drömgod budapest med det lilla extra helt enkelt. Ni bara måste prova!

Receptet ger en budapestrulle som du kan dela i 8-10 bitar.

Ingredienser:

70 g rostade och skalade hasselnötter

3 stora äggvitor

1 dl strösocker (till äggvispen)

0,5 dl maizena

1 dl strösocker (till hasselnötterna)

1 burk karamelliserad mjölk à 397 g

1 mogen banan

3 dl vispgrädde

150 g mörk choklad

1 msk matolja

hasselnötskross till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med maizena och 1 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  3. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
  4. Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
  5. Täck en plåt med bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll.
  6. Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut.
  7. Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
  8. Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
  9. Bre ut ett lager karamelliserad mjölk och ett lager vispad grädde på marängen. Toppa med skivad banan.
  10. Rulla ihop budapestrullen med hjälp av bakplåtspappret som den ligger på.
  11. Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du förbereder chokladglasyren.
  12. Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugn i 30-sekunders intervaller. Rör om mellan varje uppvärmning och tillsätt sedan matoljan. Rör om till en jämn chokladglasyr och låt den svalna innan du dekorerar din budapestrulle med den.
  13. Avsluta med att garnera med hasselnötskross.
  14. Serveras direkt eller förvaras i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy