Hallonmarängpaj

Ni är många som hört av er till mig sen jag publicerad recepten på Key Lime Paj och Citronmarängpaj och undrat om man kan byta ut lime och citron mot något annat. Och det kan man! Mitt senaste smakexperiment är hallonmarängpaj som är en version av key lime pie med hallonmos istället för lime. En riktigt härlig och sötsylig paj som är extremt lätt att göra. Kika bara på steg för steg-bilderna nedan så ser ni själva!

Den här pajen är precis som key lime pie med en spröd kexbotten och en krämig fyllning baserad på äggulor och kondenserad mjölk. Hallon var verkligen en riktig fullpottare att ha i! Jag var dock orolig för att hallonsmaken inte skulle komma fram ordentligt men med mycket hallon och lite längre gräddningstid så blev det massor med hallonsmak i fyllningen. Och som vanligt blir de överblivna äggvitorna perfekt att dekorera pajen med. Jag passade även på att dekorera med mitt myntasocker.

Receptet bakade jag den här gången i en rektangulär ugnsfast form med måtten 32×20 cm, vilket ger 12 rutor. Det går lika bra att baka receptet i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och då få ut 10-12 generösa bitar.

Ingredienser (pajskal):

15 stycken digestivekex

100 g smör

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i formen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.

 

Ingredienser (fyllning):

225 g frysta hallon

saft från 1 citron

8 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)

2 burkar sötad kondenserad mjölk à 397 g

2 dl vispgrädde

myntasocker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Koka upp hallonen tillsammans med en citronsaft tills hallonen lösts upp till ett mos.
  3. Sila hallonmoset tills du blir av med alla kärnor. Se verkligen till att trycka moset mot silen ordentligt så att du inte går miste om massor med hallonsmak. Skrapa också av silen underifrån.
  4. Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
  5. Tillsätt hallonmoset och vispa igen till en jämn smet.
  6. Häll upp fyllningen över botten och grädda den i mitten av ugnen i 20 minuter.
  7. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan servering.
  8. Toppa pajen med myntasocker och vispad grädde eller maräng.

Vill du göra marängtopping på pajen så vispar du upp 2 äggvitor till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. Vispa sedan ner 1 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.

Paj
Läs om vår kommentarspolicy