Cookies med kola och jordnötter

Jag älskar chocolate chip cookies som de är, men man kan ju alltid göra dem i version extra allt. Den här gången gömde jag lite snickers i mitten på varje cookie och toppade med massor med extra choklad och jordnötter. Ni hör ju själva hur gott det låter? Rena drömmen om jag får säga det själv.

Det blir en ljuvlig smakfest med den segmjuka kakan, tuggmotstånd och sältan från jordnötterna och såklart all god choklad. Det är OMÖJLIGT att bara ta en kaka.

Receptet ger ca 20 cookies beroende på hur stora du gör dem.

Och förresten, innan vi går vidare så vill jag bara påminna om att jag är i final i “Årets Matinstagrammare 2018” med mitt instagramkonto @mykitchenstories.se. Gillar ni det jag gör så skulle jag bli SÅ glad om ni kunde ta en sekund och gå in och rösta på mig HÄR! Kram och tack ❤

Ingredienser:

200 g rumsvarmt smör

0,5 dl strösocker

1,75 dl brunt farinsocker strö

1 rumstempererat ägg

4,25 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

2 tsk maizena

250 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

2 dl salta jordnötter

3 stycken snickersbars

Gör såhär:

  1. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar. Spara ca 50-75 g att garnera dina kakor med.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  3. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  5. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  6. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  7. Dela snickersbarsen i 20 delar och hacka jordnötterna grovt.
  8. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 25 g brukar vara lagom. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
  9. Platta till varje kakboll i handen och lägg en snickersbit i mitten på den. Vik in kanterna och rulla ihop till en boll.
  10. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora den segmjuka konsistensen. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  11. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt! Garnera kakorna med choklad och jordnötter medan de fortfarande är varma.
Läs om vår kommentarspolicy