Kladdkaka med chokladcheesecake och kaffecrisp

 

Äntligen fredag! Egentligen vet jag inte varför jag associerar kladdkakor till just fredagar man kan ju äta kladdkaka vilken dag som helst men det känns ändå som ett bra sätt att fira in helgen på. Med en riktigt god kladdkaka. Den här gången blev det en variant toppad med krämig no bake chokladcheesecake och kaffecrisp. Så gott!

Härligt seg kladdkaka som toppas med en len och krämig chokladcheesecake som jag dessutom haft lite kaffecrisp i. Kaffecrisp låter dock mer exotiskt än vad det egentligen är. När jag smält chokladen till cheesecaken så har jag blandat ner snabbkaffe medan den fortfarande är varm så att bitarna mjuknas upp lite utan att lösas upp helt. Det blir en spännande liten överraskning att mötas av när man tar en tugga av den här ljuvliga cheesecaken.

Receptet bakas i en rund form med diameter på 20 cm, vilket ger 8-10 generösa bitar. Tänk på att kakan är byggd mycket på höjden så man behöver inte alls en särskilt bred bit för att bli nöjd.

Ingredienser (kladdkaka):

100 g smör

1,5 dl strösocker

1 dl brunt farinsocker strö

1 krm äkta vaniljpulver

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda lätt ihop strösocker, farinsocker, vaniljpulver och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
  4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med cheesecake.

Ingredienser (chokladcheesecake med kaffecrisp):

300 g mörk choklad

2 msk snabbkaffe

2 dl rumsvarm vispgrädde

450 g rumsvarm färskost

1,5 dl strösocker

ca 2 dl vispgrädde och ytterligare 50 g grovhackad mörk choklad till garnering

Gör såhär:
  1. Smält den mörka chokladen i microvågsug eller över vattenbad. Blanda ner snabbkaffe medan chokladen fortfarande är varm.Låt svalna. Chokladen ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
  2. Vispa grädden. Den ska vara välvispad men fortfarande ha lite marginal för att röras i lite till utan att det blir smör.
  3. I en annan bunke vispar du ihop färskost och strösocker. Ha sedan i den smälta chokladen och vispa lite till.
  4. Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden i färskostsmeten med hjälp av en slickepott.
  5. Bre ut smeten i springformen över kladdkakan och ställ sedan formen i frysen i minst 3h innan servering. Därefter kan du förvara den i kylskåpet.
  6. Garnera gärna med vispad grädde och grovhackad choklad.
Läs om vår kommentarspolicy