Friterad kanelbulle

Nedräkningen har börjat! På torsdag är det kanelbullens dag och därmed också en av sveriges viktigaste fikadagar om ni frågar mig (med betoning på “en av” eftersom att chokladbollar också har en speciell plats i mitt hjärta). Ett fenomen som florerat den senaste mycket på sociala medier är friterad kanelbulle och jag var bara tvungen att testa det själv!

Så himla frasig, fluffig och god! Man får inte nog och den kommer liksom i en perfekt munsbitsstorlek. Poff så har man ätit allihopa haha. Men är de små så får man ju ta både två och flera.

Receptet ger ca 50 stycken friterade kanelbullar.

Ingredienser (fyllning)

100 g rumsvarmt smör

0,5 dl farinsocker

0,5 dl strösocker

5 msk kanel

 

Ingredienser (vetedeg):

25 g jäst

25 g mjölk (2,5 dl)

1 msk malen kanel

125 g smör

100 g strösocker (1 dl)

0,5 kg vetemjöl (8 dl)

0,5 tsk salt

 

mat- eller rapsolja att fritera i

2 dl strösocker och 1 dl kanel att rulla de friterade kanelbullarna i

 

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Låt degen jäsa i 2-3 timmar innan du delar den i bitar à 20 g styck (ca 50 stycken)
  6. Platta ut varje del i handen och klicka ut fyllning i mitten av den. Vik in och nyp ihop kanterna och rulla ihop till en jämn boll. Se till att det verkligen sluter tätt så att bollen inte öppnar sig vid fritering.
  7. Värm upp oljan i en djup och tjockbottnad kastrull till 170-180 grader.
  8. Eftersom att bollarna är små går friteringen ganska snabbt så håll koll hela tiden och se till att vända bollarna i oljan så att ytan får en jämn och fin färg och gräddning.
  9. Ta upp bollarna med hålslev och lägg på hushållspapper så att överflödig olja rinner av. Rulla dem sedan i kanel- och sockerblandningen.
  10. Servera direkt och njut!
Läs om vår kommentarspolicy