Saftig kärleksmums i långpanna

Den här veckan började mina nior med ett nytt spännande projekt, nämligen ett eget café på skolan och till det ska de ju såklart baka helt själva. Så utöver mina hemkunskapslektioner så ägnar vi några timmar varje vecka till att baka till deras café och första omgången blev hur bra somhelst. En av de sakerna som de bakade var kärleksmums och när jag la upp bilder på deras saftiga kaka på mina instagram stories var det så många av er som ville ha just det receptet som de bakade efter. Och jag förstår er! Deras kärleksmums och särskilt glasyren blev något alldeles extra.

Kärleksmums, snoddas, mockarutor, kärt barn har många namn och det finns inget tråkigare än torra kärleksmums eller kärleksmums som vid första anblick är jättesaftiga men blir riktiga torrbollar så fort de svalnat. Så jag tänkte dela med mig av mina bästa tips för att alltid lyckas med saftiga, höga och fina kärleksmums!

  1. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Låt det här momentet ta tid. För en riktigt saftig kaka så behöver man vispa in ordentligt med luft och då är det här steget avgörande. Vispa i minst 10 minuter på medelhastighet så går du säkert.
  2. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna. Använd inga snabba eller hastiga rörelser när du vänder ner de torra ingredienserna utan vänd försiktigt med slickepott i långsamma rörelser så blir du inte av med all luft du arbetat så hårt för i steg 1.
  3. Låg värme under längre tid. Grädda hellre kakan på lägre värme under längre tid än hög värme under kort tid. Jag vet, det är ju så sjukt svårt med tålamodet när man är galet sugen på kärleksmums men just när det kommer till bakning så är verkligen tålamodet nyckeln för en saftig kaka.
  4. Gör hål i kakan! Poke cake är ju egentligen ett amerikanskt fenomen som går ut på att man gör en massa små hål i kakan som man ska ha glasyr på för att få glasyr även inuti kakan. Och detta lilla trix gör under för saftigheten och dessutom får man massa god glasyr i varje tugga. Hålen kan du göra med precis vadsomhelst, en kniv, gaffel, sugrör, you name it!
  5. Förvara din kaka rätt. Hur saftig du än gör kakan så är förvaringen av den A och O för att saftigheten ska bevaras under så lång tid som möjligt. Plasta in eller ännu bättre, förvara den i lufttät burk och ställ i kylskåpet så håller sig kakan saftig i flera dagar efteråt.

 

Receptet bakar jag i en långpanna med måtten 25×35 cm vilket ger 24 bitar. Vill du baka kakan i den djupa ugnsplåten så dubblar du bara receptet.

Ingredienser (kakan):

250 g smör

2 dl mjölk

5 stora ägg

4 dl strösocker

1,5 msk vaniljsocker

1,5 dl kakao

3 tsk bakpulver

6 dl vetemjöl

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Täck din form med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt på medelhastighet i en bunke.
  5. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i en annan bunke och sikta sedan ner det i äggvispet.
  6. Vänd försiktigt samman alltihopa till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  7. Tillsätt även smörmjölken och fortsätt vända tills du har en jämn och fin smet utan klumpar.
  8. Häll upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

 

Ingredienser (glasyr):

150 g smör

1,5 dl starkt kaffe

2 dl kakao

1,5 msk vaniljsocker

5 dl florsocker

 

kokosflingor till garnering

 

Gör såhär:

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet.
  3. Gör en massa små hål i kakan och bred ut glasyren över den.
  4. Garnera med kokosflingor.
  5. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.
  6. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!
Läs om vår kommentarspolicy