Veganska chocolate chip cookies

Förra veckan när jag bakade chocolate chip cookies live på min instagram @mykitchenstories.se så var det många som undrade om man kunde skippa äggen. Då kände jag såklart att jag behöver ta fram ett veganskt recept på cookies som är minst lika goda fast utan mejeriprodukter. Samma härliga segmjuka konsistens och massor med god choklad. Precis så som chocolate chip cookies ska vara!

Svaret då är ju såklart, att ja man kan göra chocolate chip cookies utan ägg men det kräver viss korrigering i resten av ingredienslistan. Och det har jag såklart fixat åt er! Och vad gäller veganska chokladknappar så insåg jag när jag kollade på Therese Lindgrens 24 h live på Youtube, att Odenses mörka chokladknappar, ni vet den som alla affärer har i bakhyllan. Den är vegansk! Hur bra?

Det är så sjukt egentligen att jag beställt veganska chokladknappar från internetbutiker när jag haft veganska chokladknappar hemma hela tiden. Så det är ju liksom lättare än vad man tror att baka veganskt bara man undersöker innehållsförteckningen lite grann.

Receptet ger 16 stycken drömgoda veganska chocolate chip cookies.

Och hörrni, innan jag glömmer så vill jag bara påminna er om att man nu kan nominera sina favoritbloggar inom mat & bakning till Svenska Matbloggspriset, kategori folkets val. Förra året tog era nomineringar mig till final och era röster mig till andra plats. Och ja, det skulle va coolt att vinna priset i år. Så om ni fortfarande tycker om det jag gör så får ni hemskt gärna gå in och nominera min blogg HÄR. Utan er, ingen blogg! Kram!

Ingredienser:

200 g rumsvarmt mjölkfritt margarin

0,5 dl strösocker

1,75 dl brunt farinsocker strö

2 msk vatten

4,25 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

2 tsk maizena

200 g mörka veganska chokladknappar eller mörk vegansk blockchoklad

Gör såhär:

  1. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  3. Vispa margarin, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt vattnet och vispa lite till.
  4. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  5. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket margarin. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  6. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  7. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 25 g brukar vara lagom. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
  8. Det finns en del saker att tänka på vid gräddning också. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora den spröda kakan med en seg mitten. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  9. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt!
Läs om vår kommentarspolicy