Marängkolatårta

Era cravings är min lag och det senaste receptönskemålet som införlivas från er ä den här härligt segfrasiga marängkolatårtan med syrlig färskostkräm, hallon och citronmeliss. En superenkel tårta, pavlova, maräng, kalla det vad du vill men oavsett så smakar den MAGISKT!

En perfekt tårta att slänga ihop när man varken har tid eller ork att göra något tidskrävande men ändå vill servera något som är vackert för både smaklökar och ögon.

Receptet ger 10-12 bitar.

Ingredienser:

4 äggvitor

3 dl strösocker

1,5 tsk maizena

1 burk karamelliserad mjölk

600 g färskost

2 dl vispgrädde

hallon och citronmeliss att garnera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp.

  3. Tillsätt strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning på medelhastighet tills du får en blank och fin marängsmet.

  4. Vänd försiktigt ner maizenan med hjälp av en slickepott.

  5. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och forma marängsmeten till önskad form på tårtan.

  6. Ställ plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader (över- och undervärme).

  7. Låt marängen gräddas i 45 min och svalna helt innan du fyller och garnerar.

  8. Färskostkrämen gör du enkelt genom att vispa samman färskost och vispgrädde till en fluffig smet med elvisp.

  9. Bre ut den karamelliserade mjölken på marängbotten.

  10. Toppa med färskostkrämen och avsluta med att garnera med citronmeliss och hallon.

 

TIPS! Är det inte hallonsäsong när du vill göra den här tårtan så föreslår jag att du gör en hallonkompott av frysta hallon som du toppar din tårta med istället.

Ingredienser (hallonkompott):

250 g frysta hallon

0,75 dl strösocker

saft från 1 citron

2 krm agar agar pulver (kan uteslutas)

0,5 dl vatten

 

Gör såhär:

  1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  2. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat innan du toppar din tårta med den.
Läs om vår kommentarspolicy