Kanelbullar med vaniljkräm

“Är du inne i en bullperiod nu?”. Min man som verkligen ser allt som jag bakar, även det som inte syns här på bloggen, märker ganska snabbt när jag har snöat in mig på något särskilt bakverk. Inte för att jag har bakat bullar varje dag men efter sommaren, när jag äntligen kunde låta ugnen gå varm igen så blev det såklart en del bullar. Senaste tillskott till min bullfamilj är de här supersaftiga kanelbullarna med vaniljkrämsfyllning. En ljuvlig hybrid av vår klassiska kanelbulle och solbullen. Hur gått?!

Receptet ger ca 25 stycken medelstora kanelbullar med vaniljkrämsfyllning.

 

Ingredienser (kanelfyllning)

200 g rumsvarmt smör

1,5 dl farinsocker

5 msk kanel

 

Ingredienser (vetedeg):

50 g jäst

500 g mjölk (5 dl)

1 msk malen kanel

250 g smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

 

Ingredienser (vaniljkräm)

2,5 dl mjölk

1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

4 st äggulor

0,3 dl maizena

50 g mjukt smör

pärlsocker till garnering

 

Ingredienser (sockerlag):

2 dl vatten

1 dl strösocker

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till kanelfyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.
  6. Bre ut ett generöst lager fyllning över hela rektanglarna och rulla ihop dem en i taget, längs med långsidan.
  7. Skär rullen i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i muffinsformar som du plattat ut och lägg dem på en plåt.
  8. Täck bullarna med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Under tiden kan du göra vaniljkrämen.
  10. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp.
  11. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  12. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  13. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medan du rör om. Häll sedan över krämen i en skål för att svalna lite innan du fyller en spritspåse med krämen. Det är viktigt att du använder en tyll i spritspåsen för att kunna spritsa generöst med fyllning i varje bulle.
  14. Tryck in tyllen ordentligt i mitten av bullen och tryck med ett jämnt tryck på spritspåsen tills du når önskad mängd fyllning.
  15. Sätt ugnen på 200 grader.
  16. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker.
  17. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  18. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Läs om vår kommentarspolicy