Pannacottapaj i glas med passionsfruktsspegel

Det gör mig så glad att ni är så många som tycker om mina pannacottapajer och att det är ett fenomen som sprider sig ordentligt nu. Mer pannacottapajer åt folket! Men det kan vara lite knepigt det där med att få ut pajen helskinnad ur formen om man vill servera den på ett fat. Det tog ett tag för mig att få in snitsen och nu tycker jag att det är hur lätt som helst men det kan ju helt klart vara skönt att slippa det där pillet. Lättaste genvägen är att istället servera pannacottapajen i glas!

Förutom att det är sjukt smidigt så blir det ju dessutom väldigt fint också. Den här består av klassisk digestivebotten, vaniljpannacotta med massor av citronzest och en ljuvlig passionsfruktsspegel. Skippa bären om det inte är säsong (bilden är tagen i somras) för den är verkligen hur god somhelst precis som den är!

Receptet räcker till 4 stora eller 6 små portioner.

Ingredienser (botten):

15 stycken digestivekex

100 g smör

 

Gör såhär:

  1. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
  2. Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar massa.
  3. Fördela kexmassan i botten av glasen. Se till att packa tätt annars kommer det inte bli ett tydligt lager mellan pannacottan och botten.
  4. Låt glasen stå i kylskåpet medan du gör pannacottan.

 

Ingredienser (vanilj- & citronpannacotta):

8 dl vispgrädde

1,5 dl strösocker

1,5 tsk agar agar pulver

1 nypa äkta vaniljpulver

citronzest från 1 citron

 

Gör såhär:

  1. Mät upp alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under omrörning på medelvärme i 3-4 minuter aktiv kokning.
  2. Låt pannacottan svalna lite innan du häller upp pannacottan i glasen.
  3. Ställ glasen i kylskåpet och låt pannacottan stelna helt och hållet innan du gör passionsfruktsspegeln.

 

Ingredienser (passionsfruktsspegel):

6 passionsfrukter

saft från 3 citroner

2 äggulor

1 dl strösocker

1 tsk agar agar pulver

 

Gör såhär:

  1. Lägg innehåller från 6 passionsfrukter i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna (inkl. kärnorna).
  2. Rör om till en jämn smet innan du kokar upp passionsfruktsspegeln på medelvärme under konstant omrörning i 3-4 minuter.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och låt passionsfruktsspegeln svalna. Rör om då och då så att det inte bildas skinn eller klumpar.
  4. Fördela passionsfruktsspegeln i glasen och ställ tillbaka dem i kylskåpet för att låta allting svalna och stelna ordentligt.
Läs om vår kommentarspolicy