Hälsosam chokladbollspaj

Den senaste tiden har jag fått många önskemål om fler hälsosamma och sockerfria recept. Och jag förstår det! Det var bra länge sen som jag uppdaterade den kategorin och som ni vet så älskar jag att utmana mig själv i alla områden inom bakning. Sockersött, sockerfritt, veganskt mm. Faktum är att den här hälsosamma chokladbollspajen både är ett bättre alternativ om du vill fika men inte få i dig massa vitt socker men också vegansk. Hur bra?!

Pajskalet består av massa goda grejer för kropp och själ såsom havregryn, cashewnötter och dadlar. Det smakar chokladboll men är såklart sprödare i konsistensen för att passa som pajskal. Fyllningen höll jag enkel med en mörk chokladganache gjord på växtbaserad vispgrädde och mörk vegansk choklad. Och ni vet, ingen paj utan en massa vacker dekoration i form av färska bär och citronmeliss. Japp, idag vart jag otrogen mot myntan men jag kunde inte låta bli haha. Det luktar ju så sjukt fräscht och gott!

Receptet bakade jag i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm vilket ger en paj på upp till 20 bitar. Man behöver verkligen bara en liten bit för att bli nöjd då den både är bättande men också sådär härligt genomchokladig.

OBS! Hälsosamt är ett relativt begrepp. För en person kan det betyda kalorisnålt medan det för en annan betyder att det är fritt från vitt socker. Oavsett så betyder det inte att man kan äta hela pajen utan allt ska såklart ätas med måtta för att vara hälsosamt. I det här receptet syftar jag på pajen är fri från vitt socker och animaliska produkter. Kram ❤️

Ingredienser:

125 g naturella cashewnötter

5 dl havregryn

15 stycken medelstora mjuka dadlar

0,5 msk kakao

1 msk bryggkaffe eller espresso

1 nypa salt

700 g mörk vegansk choklad (minst 70% kakaohalt)

4,5 dl vispbar kokos-, soya- eller havregrädde

färska bär och citronmeliss till garnering

Gör såhär:

  1. Mixa samman cashewnötter, havregryn, dadlar, kakao, kaffe och salt i en matberedare till en formbar massa.
  2. Tryck ut massan i pajformen till ett pajskal och låt stå i kylskåpet för att stelna medan du gör fyllningen.
  3. Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  4. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp bara precis tills det är påväg att börja koka.
  5. Häll över grädden på chokladen och rör om tills du har en jämn och blank chokladsmet.
  6. Häll upp chokladfyllningen i pajskalet och låt pajen stå i kylskåpet i minst 2 h eller tills fyllningen stelnat innan du garnerar och serverar!
Läs om vår kommentarspolicy